Blizu 50.000 porodica u BiH živi od prikupljanja ljekovitog i aromatičnog bilja

28. Mar 2018. | 17:01 | NV
51640

Prema podacima Vanjskotrgovisnke komore BiH (VTK), godišnji izvoz ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskog voća i divljih gljiva u BiH premašuje 32 miliona KM.

Tradicionalno sakupljanje je dominiralo u sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja (MAP) u BiH, dok u novije vrijeme raste trend i za uzgoj određenih proizvoda.

Prema podacima VTK, broj porodica uključenih u prikupljanje MAP-a u BiH procjenjuje se na približno 50.000, od čega je gotovo 3.000 organizirano u preko 50 preduzeća koja kupuju ljekovito bilje, prenosi novinska agencija Patria.

Većina sakupljača ostvaruje svoje prihode isključivo skupljanjem bilja, gljiva i šumskog voća. Iako ne postoje tačne informacije o prikupljenim količinama, prema procjenama godišnje se prikupljaju između 1.500 i 9.000 tona sušenog bilja (USAID/SIDAFARMA projekt, 2010).

Osim prikupljanja i prerade divljih biljaka, voća i gljiva, postoje I brojni proizvođači koji se bave uzgojem ljekovitog bilja na plantažama (poput kamilice, metvice, smilja, lavande, bosioka itd.). Većina izvozno orijentiranih firmi posjeduje organske certifikate za trgovinu na međunarodnim tržištima, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh