Blog ambasadora Fergusona: Želite li studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu?

10. Aug 2017. | 11:18 | Edward Ferguson, ambasador
fergusson (1)

Jeste li čuli za Chevening? To je britanski program stipendiranja međunarodnih studenata, najbolji te vrste. Omogućava vam da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života.

Sistem visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu je jedan od najboljih na svijetu. Čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada su studirali u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Tri univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu su rangirana među deset najboljih na svijetu, uključujući i Univerzitet Oxford gdje sam ja studirao, a koji je trenutno rangiran kao najbolji u svijetu. Od tehnologije do medicine, 76% istraživanja provedenih na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu se smatra vodećim u svijetu.

Prošle godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je zaželjelo dobrodošlicu više od 1900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz BiH. Oni su pohađali različite smjerove, poput prava, finansija, turizma, međunarodnih odnosa i informatike, na univerzitetima uključujući Oxford, UCL, King’s College London, Glasgow, Aston i Durham.

Skoro svima je ovo sjajno iskustvo. Osim akademskih studija, Chevening stipendisti imaju priliku da izgrade globalnu mrežu i da uživaju u kulturi Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon magistriranja, postajete dio mreže od 46.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta. Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju, kao i akademsku zajednicu. Dio Chevening alumni u BiH su i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista.

Zvuči interesantno? Ima toga još. Nekada smo nudili samo tri stipendije godišnje, a sada možemo ponuditi najmanje devet. U zadnje dvije godine, nudili smo i više, tako da smo prošle godine imali 12 Chevening stipendista iz BiH.

Tražimo osobe sa jakim akademskim obrazovanjem, koje mogu pokazati da imaju liderski potencijal i koji su odlučni da naprave pozitivne promjene u BiH. Chevening stipendije su za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere.  Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i, naravno, dobro poznavanje engleskog jezika.

Šta Ujedinjeno Kraljevstvo dobija ovim? Mi ne želimo uzimati talenat koji BiH ima, mi ga želimo ojačati. Želimo da vidimo buduće lidere Bosne i Hercegovine u svim poljima – politici, biznisu, civilnom društvu i umjetnosti, sa diplomom iz Ujedinjenog Kraljevstva. Zato se svi uspješni aplikanti moraju obavezati da će se vratiti u BiH i u njoj boraviti najmanje dvije godine nakon završetka studija.

Ako želite da saznate više, posjetite web-stranicu www.chevening.org ili kontaktirajte Mihru Terzić u Britanskoj ambasadi putem e-maila  [email protected] Krajnji rok za aplikacije za akademsku godinu 2018./2019. je 7. novembar, pa ne oklijevajte. Počnite odmah popunjavati prijavu. Kontaktirajte univerzitete što prije. Odaberite tri programa po vašem izboru. Zakažite termin za polaganje testa engleskog jezika. I provjerite sa vašim poslodavcem da li možete dobiti slobodnu godinu za studije. S nestrpljenjem očekujemo vaše javljanje i nadamo se da ćete se pridružiti globalnoj Chevening mreži.

 

NV / NAP

Na vrh