Bodo Kovačević: Sjećanje na izuzetnog muzičara i čovjeka

22. Mar 2018. | 14:11 | NV
bodo

Slobodan Bodo Kovačević, vrhunski bosanskohercegovački gitarista i kompozitor, umro je na današnji dan 2004. godine.

U Sarajevu je završio Arhitektonski fakultet i važio za izuzetno i široko obrazovanog čovjeka.

Godine 1965. pridržuje se “Indexima”. Kovačević je bio autor najvećih hitova Indexa. Bio je nenametljivi vođa ove grupe, čiji je specifični izraz osvojio tadašnju muzičku scenu Jugoslavije.

Bodo Kovačević je napravio hitove Plima, Negdje na kraju u zatišju, Pružam ruke, Modra rijeka, a u saradnji s Fadilom Redžićem napravio je Baladu i Svijet u kome živim. Bio je jedan od autora najboljeg albuma Josipe Lisac “Dnevnik jedne ljubavi”.

Za album Modra rijeka iz 1978. godine, prema slavnom djelu Maka Dizdara, bio je autor gotovo svih tema. Komponovao je muzičke teme za ceremoniju ZOI Sarajevo 84, surađivao je sa Esadom Arnautalićem na njegovom projektu “Muzika raspoloženja”, napisao muziku za predstavu “Mandragola” Kamernog teatra 55 u Sarajevu i “Posljednja potraga za zlatom” Narodnog pozorišta Sarajevo i bio muzički producent BH Eurosonga.

Od 2002. sa Sinanom Alimanovićem nastupao je na brojnim džez festivalima. Bodo Kovačević je napisao ukupno više od 300 kompozicija. Najveći dio tog opusa vezan je uz Indexe, a zatim za pozorišne predstave i pjesme za druge autore. Dobio je Šestoaprilsku nagrada grada Sarajeva i estradnu nagradu Jugoslavije.

U njegovu čast u nagradi “Davorin”, od 2006. godine dodjeljuje se Nagrada Bodo Kovačević za gitaristu godine. Sarajlije ga pamte zbog izuzetnog djela koje je ostavio iza sebe, ali ga se sjećaju i kao plemenitog i uvijek srdačnog sugrađanina.

1(415)

NV / NAP

Na vrh