Bogdan Tanjević dobitnik Državne nagrade za sport

6. Mar 2018. | 21:49 | NV
, Image: 348282818, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je  Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine za 2017. godinu Bogdanu Tanjeviću, košarkašu i treneru, za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine.

Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta.

Bogdan Tanjević rođen je u Pljevljima 13. februara. Košarkaški je trener, rođenjem Crnogorac, ali ima državljanstva BiH, Italije i Turske.

Prvo je radio kao trener u sarajevskoj Bosni 1971. godine. Iste sezone ju je doveo u Prvu ligu. Sedam godina poslije osvojio je prvenstvo, zatim titulu prvaka Evrope 1979., te ponovno državno prvenstvo.

Radio je i kao selektor. Vodio je jugoslavensku juniorsku i seniorsku reprezentaciju. Poslije je radio u Italiji, u Caserti, Trstu i Milanu. Krajem 1990-ih je radio u Limogesu i kao talijanski selektor. Zatim je vodio podgoričku Budućnost s kojom je osvojio kup.

Potom se je vratio u Francusku, gdje je radio u Villeurbanneu, s kojim je postao prvak. Nakon toga je radio u Italiji u Bologni, a onda je otišao u Tursku gdje je vodio reprezentaciju i Fenerbahçe.

Od decembra mjeseca 2013. godine, obavlja funkciju Predsjednika Udruženja trenera pri KSCG.

 

NV / NAP

Na vrh