Bombaši na aerodromu u Bruxellesu su braća i povezani su s terorizmom u Parizu

Dvojica bombaša samoubica odgovornih za terorističke napade u briselskoj zračnoj luci su braća Khaild i Brahim el-Bakraoui

23. Mar 2016. | 09:11 | K.K
56493

Belgijska televizija RTBF tvrdi kako su obojica otprije poznati policiji, a kako javlja Guardian, policija je za njima već tragala zbog sumnje da su povezani s napadima u Parizu.

Khalid el-Bakraoui navodno je koristio lažno ime kako bi iznajmio stan u briselskoj četvrti Forest gdje je policija pronašla otisak prsta Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade u Parizu.

Na snimci sa sigurnosnih kamera u briselskoj zračnoj luci vide se trojica muškaraca kako guraju kolica za prtljag. Braća el-Bakraoui odjevena su u crno i na lijevoj ruci imaju rukavicu, u kojoj je vjerojatno detonator za eksploziv koji se nalazio u koferima ispred njih.

Treći muškarac u bijeloj jakni i sa šeširom na glavi je 24-godišnji Najim Laachraoui koji je u bijegu i za njim se aktivno traga. Osumnjičen je da je napravio eksplozive koji su korišteni tokom terorističkog napada u Parizu.

Trojica osumnjičenih stigla su taksijem na aerodrom s bombama u koferu. "Stigli su taksijem s koferima u kojima su bile bombe. Kofere su stavili na kolica. Prve dvije bombe su eksplodirale", izjavio je upravnik Zaventema Francis Vermeiren, prenose belgijski mediji.

"Treći je također stavio kofer na kolica, ali mora da se uspaničio, bomba nije eksplodirala", dodao je Vermeiren.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako se jedan od osumnjičenih udaljio od kolica i dao u bijeg.

Policija je uspjela pronaći taksistu koji ih je dovezao u zračnu luku, što im je omogućilo da saznaju adresu odakle su krenuli.

Policija je odmah krenula u pretrese u četvrti oko željezničke stanice u briselskoj općini Schaerbeek i pronašla eksplozivnu napravu, napunjenu, između ostaloga, ekserima, te hemikalije za izradu bombe kao i zastavu Islamske države.

(Agencija FENA)

Na vrh