Bono Vox pozvao Aung San Suu Kyi da podnese ostavku zbog etničkog čišćenja

29. Dec 2017. | 07:57 | NV
bono(2)

Bono Vox (ili pravim imenom Paul David Hewson), vođa irske rock-grupe U2 koji je nekada ustajao u odbranu Aung San Suu Kyi dok je bila bila u kućnom pritvoru za vrijeme vladavine vojne hunte u Mijanmaru, sada ju je pozvao da podnese ostavku na mjesto predsjednice Vlade, zbog krize s Rohinjama, muslimanskom manjinom u toj budističkoj zemlji, javlja Beta.

Pjevač koji je toj dobitnici Nobelove nagrade za mir posvetio pjesmu “Walk On” i na koncertima molio svoje ljubitelje da nose maske s njenim likom, izjavio je da je “ogorčen” slikama proganjanja Rohinji koje bježe u susjedni Bangladeš.

“Zaista sam se osjetio loše jer ne mogu da povjerujem šta se desilo. To je etničko čišćenje”, rekao je Bono u intervju za najnovije izdanje muzičkog časopisa Rolling Stone.

“To se zaista dešava i ona treba da podnese ostavku jer zna šta se događa”, dodao je on.

Aung San Suu Kyi koja na vlasti od 2016. godine predvodi prvu civilnu vladu poslije nekoliko decenija, uživala je međunarodnu podršku, ali sada je pod kritikom zbog nedostatka samilosti prema sudbini muslimanske manjine u svojoj zemlji.

Više od 655.000 Rohinja izbjeglo je u susjedni Bangladeš od avgusta, bježeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN.

Mnogi ono što se dešava u ovoj azijskoj zemlji nazivaju genocidom.

Grupa U2 je politički aktivna, posebno u interesu ljudskih prava. Njeni članovi su aktivisti projekta protiv siromaštva “Make Poverty History”, a Bono je član organizacije DATA koja se bavi otpisivanjem duga i sidom u Africi i često se izjašnjava o međunarodnim pitanjima, podsjeća Beta.

Bono Vox je i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svojevremeno je dobio pasoš naše države. Od maja ove godine Bono je i počasni građanin Kantona Sarajevo.

 

NV

Na vrh