Borba ruske banke protiv panike

Ruska centralna banka pokrenula je danas nove mjere za podršku rublji, nudeći zajmove u čvrstoj valuti za pomoć kompanijama i bankama pri otplati dugova

24. Dec 2014. | 20:25 | S.M
33855


Stabilizacija rublje, koja je poslije pada cijena nafte i sankcija Zapada Rusiji ove godine izgubila oko 50 posto vrijednosti, predstavlja prioritet ruskih monetarnih vlasti, a jedno od ključnih pitanja je koliko će se taj pad odraziti na inflatorni pritisak, pošto slabljenje valute povećava cijenu uvozne robe.

Ruska statistička agencija saopštila je danas da su maloprodajne cijene prošle sedmice, kada je zabilježen nagli pad rublje, povećane za 0,9 posto. To je najveći pad ruske valute u toku jedne sedmice od 2008. godine.

Prodavači su s padom vrijednosti rublje dizali cijene uvozne robe kao što su elektronski uređaji i automobili. S druge strane, kombinacija pada rublje i povećanja inflacija je dovela i do većeg povlačenja novca iz banaka.

Predsjednik najveće ruske banke Sberbanke Aleksander Torbahov rekao je za ruske novinske agencije da je banka "spremna za novi talas panike", a ta banka je povećala kamate na depozite i hipoteke.

Banka Rusije saopštila je da će obezbjeđivati zajmove u stranim valutama bankama koji imaju kapital veći od 100 milijardi rublji (1,8 milijardi dolara), a kao garanciju zajmova prihvataće kredite koje te banke daju u stranim valutama.

Predviđa se da će ruska privreda sljedeće godine biti u recesiji, a da će inflacija biti duplo veća od trenutnih 10 posto. Bivši ministar finansija Aleksej Kudrin upozorio je da bi 2015. mogla uslijediti i potpuna kriza.

Oznake: >

Na vrh