Borisov: Evropa je majka svim balkanskim zemljama

10. Apr 2018. | 14:53 | NV
borisov

Jedan od gostiju 21. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru je i premijer Bugarske Boyko Borisov.

Bugarski premijer je novinarima u Mostaru kazao da je regionalna saradnja balkanskih zemalja jedan od najvažnijih prioriteta u ovom trenutku za sve zemlje.

“Obraćam se našoj braći Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, čitavom regionu, od Grčke do Rumunije, Hrvatske i Slovenije. Moramo ispoljiti razum, jer posljedice će biti samo za Balkan, snosit će ih samo Balkan, to smo već jednom doživjeli, ne bismo željeli da se to ponovi. Ne smijemo biti egoisti, nijedna od država na Balkanu, i da mislimo da će neki konflikt mimoići neku od naših zemalja. Zato sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv”, poručio je Borisov.

Borisov je kazao kako je tek jučer saznao da je obnovljen simbol Mostara – Stari most.

“Tek jučer, 20 godina poslije rata, čujem da je obnovljen most, vidjeli smo spomenik UNESCO-a, za sekund može da se uništi, a 20 godina da se obnavlja. Moramo ispoljiti razum, obraćam se svim liderima na Balkanu. Posljedice ćemo nositi samo mi, naša majka je Evropa, ubijeđen sam kada slušam evoropske kolege, da oni žele mir na Balkanu”, kazao je Borisov.

Borisov se dotakao i izmjena Izbornog zakona BiH.

“Iz naših razgovora mislim da se tri strane u BiH neće sporazumjeti oko izmjena Izbornog zakona. To nije najbolje što bi se moglo očekivati u EU. Potpuno sam otvoren prema vama, to bi moglo trajno blokirati BiH i to je moje mišljenje”, zaključio je bugarski premijer.

 

NV / NAP

Na vrh