Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić: Oličenje nesalomljivosti povijesnog duha BiH

10. Mar 2018. | 09:11 | Emir Ramić, profesor
19952

10. marta 1391. godine, umro je Tvrtko I Kotromanić, Bosanski kralj, oličenje nesalomljivosti povijesnog duha BiH.

Tvrtko I Kotromanić je jedan od najbolji povijesnih dokaza trajnosti povijesne države BiH i njezinih povijesnih granica, njenog političkog, ekonomskog, kulturnog, duhovnog i historijskog značaja, njene trajne baštine oličene u povijesnoj “Ideji Bosne” i povijesnom Bosanskom duhu.

Na taj povijesni komad planete Zemlje udarali su mnogi, ubijali mnogi, komadali mnogi, ali nikada nisu i neće uništiti trajnu Tvrtkovu baštinu – Bosansku zemlju, državu, društvo, Bosanskog čovjeka, Bosansku ženu, Bosansku djecu i Bosansku civilizaciju, koji su branik odbrane današnje internacionalno priznate države BiH.

Današnja država BiH mora braniti i odbraniti Tvrtkove osnovne vrijednosti, suverenitet, nezavisnost, politički subjektivitet i kontinuitet na cijeloj svojoj povijesnoj teritoriji. Država BiH se mora izboriti za Trvrtkove vrijednosti jer su one ispit kapaciteta odbrane bosanskohercegovačke države i društva.

Bosanskohercegovački patrioti bilo gdje se nalazili u svijetu nisu zaboravili kralja Tvrtka I i njegovu moć koja se ogledala u kraljevom protivnapadu na susjedne zemlje, nakon što je BiH godinama bila meta njihovih napada. BiH je tada važila za silu.

BiH jeste žrtva stravične agresije prvih susjeda, Miloševićevog i Tuđmanovog režima. To je povijesna činjenica i iskustvo. Ali ona ne može ostati na naraciji o žrtvama, jer će izgubiti osjećaj za povijesnu orijentaciju i osloboditi se odgovornosti za vlastito stanje. Razvoj bosanskohercegovačke svijesti provodi se preko Trvrtkovih vrijednosti na profiliranju bosanskohercegovačkog identiteta koji je izraz suočavanja s izazovima vremena u kojem se živi.

BiH je ostala BiH kroz dugu svoju povijest, jedina koja je uvijek bila i cjelovita kao teritorij i jedinstvena kao historijsko trajanje. BiH je uvijek uspjevala probuditi zaključane potencijale. Zato da BiH ne bi šutke pala, da bi bila tu i postojana, da nas dočeka iza ugla, pravo, istina i pravda o agresiji i genocidu moraju pobjediti kao najvažniji uslovi pobjede povijesne Tvrtkove Ideje Bosne.

*Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

 

NV

Na vrh