Bosanskohercegovački filmski program: 75 filmova, 30 svjetskih i 9 internacionalnih premijera

19. Jul 2017. | 19:09 | NV
kino

Ovogodišnji program, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika BiH, u svom dvanaestom izdanju donosi čak 75 naslova. Ove godine u sklopu programa bit će prikazano: 9 dugometražnih igranih i 14 dugometražnih dokumentarnih filmova, 19 srednjemetražnih i kratkometražnih dokumentarnih, 11 kratkometražnih i animiranih, 13 studentskih i 9 srednjoškolskih filmova.

Okosnicu programa već šestu godinu za redom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta. Ove godine za tri zvanične nagrade (Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalna pomen) takmiči se 13 filmova studenata Akdemije umjetnosti iz Banja Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy i Film Factory, te Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini.

Ovo je izuzetna godina za bosanskohercegovački film što se vidi i po broju dugometražnih igranih flmova koje prikazujemo, a program će ukupno predstaviti 30 svjetskih i 9 međunarodnih premijera.

Tokom festivala, Udruženje filmskih radnika BiH dodijelit će i godišnje nagrade Ivica Matić te će biti prezentirano i novo izdanje lokacijskog vodiča pod nazivom “Filmmakers’ Location Guide”.

BH Film je program za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog film, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira gdje žive i rade.

 

NV / BH Film

Oznake: >

Na vrh