Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća

9. Feb 2018. | 14:43 | NV
Plantaze-2

Organska proizvodnja, prema procjenama stručnjaka,  jedan je od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine. Kompanija Bosnaplod u tom segmentu napravila je veliki iskorak.

Tokom 2017. godine dio svoje proizvodnje prilagodila je zahtjevima organskih standarda u skladu sa certifikatom koji dodjeljuje kuća Ecocert. Tako su uspješno certificirana područja na kojim se vrši sakupljanje šumskih plodova, a na vlastitim plantažama, površine od 5 ha, podignuti su zasadi organskih jagoda. Uspostavljena je i mreža otkupa šumskih plodova da bi osigurali organsku sirovinu za proizvodnju sokova i džemova.

“Organska proizvodnja predstavlja veliku mogućnost za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, da bi firme zauzele svoje mjesto na inostranim tržištima potrebno je podići nivo konkurentnosti organske proizvodnje u BiH te intenzivnije raditi na razvoju ovog sektora koji, između ostalog, može doprinijeti i oživljavanju ruralnih područja. Država BiH, trenutno, ima  veliki zadatak da omogući poljoprivrednicima priliku korištenja EU fondova koji će dati priliku da se naprave značajniji koraci u pogledu primjene novih tehnologija, znanja i povećanja zasada voća”, izjavila je Eldina Muftić, menadžer za razvoj poslovanja u poljoprivredi ZERAA Agriculture Investment & Management.

Bosnaplod će prvi put predstaviti svoje organske proizvode na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018 u Nürnberg-u. Ove godine na sajmu se očekuje 2.950 izlagača i više od 50.000 posjetitelja.

Kompanija Bosnaplod Brčko posjeduje 140 ha vlastitih plantaža na kojima se uzgaja različito voće koje se koristi u proizvodnji sokova i džemova Kulin. Na 90 ha prostiru se stari zasadi, uglavnom višnje, dok se na 30 hektara nalaze novi zasadi višnje, šljive i jagode. Ostatak su zasadi aronije i jabuke namijenjeni za industrijsku preradu i proizvodnju. U ovoj godini planirana su nova ulaganja na plantažama u segmentu moderniziranje opreme i nabavka kombajna za mašinsko branje višnje.

 

NV

Na vrh