Bošnjaci Sjeverne Amerike: Podrška protestima, osuda nasilja i huliganstva

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozivaju građane Bosne i Hercegovine da na miran i dostojanstven način zahtijevaju sveobuhvatne političke i ekonomske reforme za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo jedan entitet

14. Feb 2014. | 10:51 | A.D
18879

Bošnjaci Sjeverne Amerike, kao državljani BiH i žrtve genocida, izražavaju solidarnost sa svim građanima Bosne i Hercegovine koji je smatraju svojom jedinom domovinom, podržavaju napore građana BiH u svim gradovima koji protestima izražavaju nezadovoljstvo i zahtijevaju unapređenje društvenog i ekonomskog stanja u njihovim gradovima i zajednicama.

Osuđuju sve oblike nasilja i huliganstva, posebno napade na državne zgrade i institucije jer su oni suprotni građanskim načelima, a osuđuju i politizaciju ovog pitanja od vladajućih i opozicionih stranaka.

"Neprihvatljivo je da Ministarstvo sigurnosti BiH nije zaštitilo državne objekte kao što je Predsjedništvo BiH koje ostaje simbol otpora grada Sarajeva i Republike BiH za vrijeme agresije na našu domovinu", ističe se u saopćenju.

Također, osuđuju izjave Milorada Dodika, te pozive iz Beograda čelnicima iz manjeg entiteta, a zatim posjetu premijera Hrvatske "ovakvo ponašanje, odnosno direktno miješanje u politiku Bosne i Hercegovine podsjeća na politiku iz 1992. godine kojs je dovela do agresije na BiH od Srbije, Crne Gore, a zatim i Hrvatske“.

KBSA i IGK će svakodnevno apelovati na State Department Sjedinjenih Američkih Država i kanadsku vladu za jači angažman ovih država prema Bosni i Hercegovini.

Neprihvatljivo je da Amerika, kao posrednica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i Kanada, mirno gledaju da se demokratska prava osporavaju državi BiH i njezinim građanima koji već godinama čekaju na promjene i žele da zauzmu svoje mjesto u Evropi, stoji u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

(Agencije)

Na vrh