Bošnjaci u Srebrenici se protive obilježavanju 9. januara

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim "Dan Republike Srpske", koji se obilježava 9. januara, kada je pravoslavni praznik Sveti Stefan. Ipak, 9. januar Srbi u Srebrenici će da obilježe kao "Dan Republike Srpske"

9. Jan 2016. | 10:26 | S.M
52688


"Srpski stanovnici Srebrenice će danas obilježiti "Dan Republike Srpske" kao svaki rođendan. Škole su danas pripremile kulturni i obrazovani program podsjećajući na historiju i na period kako je Republika Srpska nastala. Postoji još mnogo datuma koji su bitni za Republiku Srpsku, a samo je jedan rođendan", kazao je Feni Dragić Glišić, odbornik SNSD-a u Skupštini Općine Srebrenica.

Za Bošnajke koji su preživjeli genocid i žive u Srebrenici 9. januar ništa ne znači i protiv su obilježavanja 9. januara kao "Dan Republike Srpske".

"Moralno ne znači nam ništa, a pravno to je nelegalan događaj tako da mi nemamo ništa s tim. Nama Bošnjacima apsolutno ništa to ne znači iz više uglova: legalistički, historijski i moralno kako god ovaj datum za Bošnajke ne predstavlja ništa, jer taj datum je nametnut Bošnjacima. Ovaj entitet je napravljen samo za jedan narod i obilježavanjem ovog datuma to dokazuje da je to tako", izjavio je za Fenu načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Inače, članovi udruženja žrtava genocida organizirat će danas u 12.00 sati protestno okupljanje ispred robne kuće u centru Srebrenice.

(Agencija FENA)

Na vrh