Brammertz: Da nije bilo Haga Karadžić bi danas bio ministar u Srbiji

11. Jan 2018. | 14:46 | NV
brammertz(2)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz kazao je da nije bilo tog suda, “danas bi mnogi ratni zločinci još uvijek slobodno hodali naokolo” ne isključujući u potpunosti ni mogućnost da bi Radovan Karadžić “vjerovatno bio ministar u Srbiji i zalagao se za prijem svoje zemlje u EU”.

“Ali, danas on sjedi u zatvoru i to je naša zasluga. Donijeli smo više presuda nego bilo koji drugi sličan sud. U Haagu je osuđeno 90 optuženika iz svih zaraćenih strana”, rekao je Brammertz, prenosi DW.

Brammertz je kazao kako ga je u julu 2008. godine nazvao šef kabineta tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i pitao da li može da dođe kod njega u Hag.

“Došao je u moju kancelariju gdje sam mu pokazao potjernice sa traženim osobama. On je odmah pokazao na Karadžićevu fotografiju i rekao: “Mislimo da smo ga identifikovali. Policija će sada izvesti operaciju. Poslije toga ćemo vas pozvati telefonom”, rekao je Brammertz.

Brammerz je dodao da je Tadić tada ostao kod njega na večeri, sve dok nije pozvao lično predsjednik Srbije i konačno potvrdio:”Imamo ga, imamo Karadžića”.

Prema Brammerzovim  riječima, nakon te vijesti, raspoloženje u njegovoj kancelariji je bilo “nevjerovatno emocionalno”, a pojedini državni tužioci koji su godinama gonili Karadžića nisu mogli da suzdrže suze.

Brammertz je priznao da su, u vrijeme kada, doduše, on još nije bio na funkciji, istražitelji znali da se Karadžić i (Ratko) Mladić neometano kreću, ali “da su pretpostavljeni razmišljali da moraju da čuvaju mir i da ne smiju da hapse narodne heroje”.

Kao najneprijatnijeg optuženog on je označio Vojislava Šešelja, koji se sam branio pa je samim tim imao pristup mnogim dokumentima, a istovremeno je objavljivao knjige u kojima su se pojavljivala imena zaštićenih svjedoka.

“Posljedica je bila: masivno uticanje na svjedoke. Ima svjedoka koji su ga ranije teretili, ali nisu ponovili svoje iskaze i pred sudom. Tako se suđenje nažalost završilo oslobađanjem”, rekao je Brammertz.

 

NV / NAP

Na vrh