Bratimile se najstarije općine Istanbula i Sarajeva, Fatih i Stari Grad

Prijateljstvo koje veže najstarije općine Stari Grad i Fatih još od 1990. godine, danas je ozvaničeno potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju i saradnji, koji su potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Mustafa Demir

5. May 2016. | 13:43 | DŽ.A.
Bascarsija, Stari Grad Sarajevo

Još 1990. godine Stari Grad i Fatih su se povezali prijateljskim odnosima o čemu svjedoči plaketa koju je tadašnji načelnik Fatiha uručio Selimu Hadžibajriću, načelniku Općine Stari Grad, u navedenom periodu. Kako su se ove veze s godinama dijelom pokidale, dogovoreno je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju i saradnji, u povodu proslave 02. maja, Dana Općine Stari Grad.
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je uporedio ove dvije općine rekavši da ih povezuje to što su najstarije općine u svojim gradovima, ali i što je većina kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i Istanbula smještena upravo u ovim općinama. Iako dosad općine nisu direktno sarađivale, Fatih je u više navrata pružao podršku projektima u našoj zemlji.

“ U Gazi Husrev-begovoj džamiji, postavit će se specijalni ćilim koji će obezbijediti Općina Fatih, a u Olovu, koje je također naša pobratimska općina, Fatih finansira gradnju dva turbeta. Nadam se da će općina Stari Grad izgraditi lijepe, prijateljske veze, da ćemo ih održavati i kroz različite projekte zajedno djelovati, kako u Starom Gradu, tako i na području općine Fatih,” kazao je.

Hadžibajrić je istakao sve prednosti koje Općina Stari Grad ostvaruje zahvaljujući pobratimskim odnosima sa općinama i gradovima iz Republike Turske. “ Pobratimske općine i gradovi iz Turske su uložili oko 20 miliona KM u projekte u Starom Gradu. Arheološki park At mejdan i Bakr-babinu džamiju finansirao je grad Bursa, za Baščaršijski trg Osmangazi je izdvojio oko 600.000 KM, gradnju Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra u potpunosti je finansirala općina Seldžuk, općina Silivri je finansirala postavljanje novog krova u školi ‘Saburina’,” nabrojao je načelnik Hadžibajrić neke od projekata.

Govoreći o Općini Fatih, načelnik Mustafa Demir je kazao da je to je prostor na kojem se već 6.000 godina živi u miru i bratstvu, te da je to mjesto na kojem u istoj ulici možete pronaći i džamiju i crkvu i sinagogu, što dokazuje da se živi u bratstvu i slozi. “Fatih je u isto vrijeme duša Istanbula, to je mjesto kojim dnevno prođe više od dva miliona ljudi jer se kod nas nalaze Sultan-ahmetova džamija, Aja Sofija kao i podzemni bazeni i mnoga druga historijska mjesta, “kazao je Demir.

“Ovaj protokol je značajan za nas sa aspekta povezivanja dva naroda i naših kultura. Turski narod je i u prošlosti bio uz vas, a nadam se da će potpisivanjem ovog protokola naša saradnja i jedinstvo biti nastavljeni i u budućnosti,” kazao je Demir.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Abdulah Skaka, koji je također izrazio zadovoljstvo zbog ove saradnje.
Nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o bratimljenju i saradnji sa Općinom Fatih, načelnik Hadžibajrić je najavio da će uskoro biti potpisani sporazumi o bratimljenju sa Općinom Mehmetdžik sa Kipra, te sa 12. općinom Teherana i Općinom Kašan iz Irana. Poslije toga, Hadžibajrić je poveo delegaciju Fatiha u obilazak Starog Grada.

 

(Agencija FENA)

Na vrh