Brazil: Bivši predsjednik mora u zatvor

5. Apr 2018. | 18:31 | NV
caminha2sp1-not12464-780x440

Vrhovni sud Brazila presudio je da bivši brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva mora da počne da služi zatvorsku kaznu od 12 godina zbog primanja mita, prenosi Tanjug.

Sud je na taj način odbio njegov zahtjev da se brani sa slobode dok ne iskoristi sve žalbe.

Agencija Reuters navodi da je to dodatni udarac za Silvu koji pokušava da očuva svoju političku karijeru uprkos dodatnih šest optužbi za korupciju.

On bi mogao već do kraja sedmice da se nađe u zatvoru.

Kako se navodi, slučaj je dodatno podijelio državu i bacio sjenku na predsjedničke izbore koji bi trebalo da se održe u oktobru ove godine. Lula da Silva i dalje poriče krivicu, baš kao i milioni Brazilaca. Sa druge strane, dio brazilskih građanja traži da Lula da Silva ide u zatvor, baš kao i ostali građani Brazila koje sud osudi na kaznu zatvora.

Prema istraživanjima, da Silva je favorit na tim izborima, međutim presuda će ga izbaciti iz trke, navodi agencija.

Lula da Silva ima kultnu ulogu u Brazilu i Latinskoj Americi. Ovaj ljevičar je izvukao milione ljudi iz siromaštva i oni su mu i danas najveća podrška. Povodom pomenute presude Lulu da Silva je rekao da ne prihvata diktaturu suda, baš kao što nije prihvatio ni diktaturu vojne hunte koja je vladala Brazilom, a protiv koje se on borio.

 

NV

Na vrh