Brazil: Potvrđena presuda za korupciju bivšem predsjedniku Luli da Silvi

25. Jan 2018. | 20:00 | NV
lula

Brazilski Apelacioni sud potvrdio je presudu za korupciju bivšem predsjedniku te zemlje Luisu Inaciu Luli da Silvi, javlja Reuters.

Britanska agencija ocjenjuje da odluka brazilskog suda predstavlja veliki udarac planovima najuticajnijeg političara u zemlji da se ponovo kandiduje za predsjednika ove godine, javlja Tanjug.

Bivši brazilski predsjednik (2003. – 2010.) Luis Inacio Lula da Silva najavio je svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima početkom aprila 2017. godine.

On je tada rekao da narod Brazila “osjeća nostalgiju” za njegovom vladavinom i da zna da su mu “protivnici nervozni” zbog njegovog povratka u politiku. Zatim je dodao da ankete o popoluarnosti govore da ona ima najveće šanse da pobjedi na narednim predsjedničkim izborima. Naime, prema istraživanjima kompanije MDA iz februara te godine Lula da Silva bi dobio 42,4% glasova, a sadašnji predsjednik Michel Temer 19%.

Za potvrdu presude Luli da Silvi o uzimanju mita i pranju novca glasalo je dvoje, od troje sudija, prenio je Reuters.

Bivši predsjednik Brazila, poznat i samo kao Lula (72), sada bi mogao da bude proglašen nekvalifikovanim da učestvuje u izbornoj trci, na osnovu brazilskog zakona, koji zabranjuje političarima da se kandiduje na izborima ukoliko Apelacioni sud potvrdi njihove presude.

Lula može da uloži žalbu na današnju odluku višim sudskim instacama kako bi odložio konačnu odluku, čime bi eventualnu izbjegao zatvrosku kaznu i razvukao dovoljno dugo čitav proces kako bi njegova kandidatura bila registrovana do 15. augusta, kada ističe rok.

On je optužen za korupciju i pranje novca prošle godine.

Lula već godinama vodi bitku s vlasnicima bogatih stranih korporacija koje posluju u Brazilu, dok ga najsiromašniji slojevi brazilskog društva i radnička klasa smatraju svojim herojem i zaštitnikom. On je osnivač Radničke partije Brazila, a ranije je bio sindikalni vođa i fabrički radnik. Godinama je, baš kao i bivši venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, važio za istaknutog ljevičara u Latinskoj Americi.

 

NV

Na vrh