Brisel: Odbijen prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH

Nadležni komitet za veterinarstvo i međunarodne odnose Evropske komisije na današnjoj sjednici u Briselu odbio je prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u EU

9. Sep 2015. | 13:57 | S.K
46661

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da to praktično znači da naše četiri mljekare (Milkos, Meggle, Mlijekoprodukt i Mljekara Livno) već od sutra mogu plasirati svoje proizvode na tržište zemalja članica Evropske unije.
 
“Smatram da je to važan trenutak, dobra vijest i stimulans za poljoprivredni, posebno mljekarski sektor i da smo na neki način odahnuli jer je ova suspenzija loše djelovala na poljoprivredni sektor i na neki način podigla tenzije u javnosti. Očekujem da ćemo nastaviti sa ispunjavanjem uslova kako bi možda u skorije vrijeme mogli izvoziti i neke zahtjevnije  proizvode”, istakao je Šarović.

On je izrazio nadu da ubuduće neće biti ovakvih zapreka. Šarović je naveo da želimo da razvijamo dobru saradnju sa svim državama EU, a posebno sa Hrvatskom koja je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. 

Bosna i Hercegovina je, dodao je Šarović, prije više od dvije godine izvozila 40 miliona litara mlijeka. Trenutno, kako je napomenuo, bh. proizvođači neće moći dostići toliki obim proizvodnje, ali se očekuje da će doći vrijeme kada bi mogli i premašiti tu cifru. 

Oznake: > > > >

Na vrh