Brisel uznemiren američkim sankcijama protiv Rusije: To je protiv napora EU da dođe do energenata

23. Jul 2017. | 16:22 | NV
europarlament-e1463575248348

EU je izrazila uznemirenost zbog postupaka u američkom Kongresu za jačanje sankcija protiv Rusije i od Washingtona je zatraženo da i dalje koordiniše sa partnerima iz G7, prenosi Srna.

U saopštenju Evropske komisije objavljenom nakon što su predstavnici Republikanske i Demokratske stranke u Kongresu postigli dogovor kojim bi mogao biti usvojen nacrt zakona za jačanje sankcija Rusiji, upozoreno je na moguće “široke i nasumične nenamjerne posljedice”, posebno po napore EU da dođe do raznih energetskih izvora.

Njemačka je već upozorila na mogući odgovor ukoliko SAD krenu da kažnjavaju njemačke firme koje učestvuju u gradnji novog gasovoda na Baltiku za ruski gas.

Diplomate EU izrazile su zabrinutost da bi njemačko-američki spor oko gasovoda “Sjeverni tok 2” koji gradi ruski “Gasprom” mogao da zakomplikuje napore u Briselu da se dođe do konsenzusa o pregovorima sa Moskvom o projektu.

“Visoko cijenimo jedinstvo među međunarodnim partnerima u našem pristupu prema postupcima Rusije u Ukrajini i kasnijim sankcijama. Jedinstvo je garant efikasnosti i pouzdanosti naših mjera”, ističe se u saopštenju Evropske komisije.

O sukobima Evrope, SAD i Rusije zbog prirodnog gasa Novo vrijeme je ranije pisalo.

 

NV / Srna

Na vrh