Britanski piloti izvodili zračne udare u Siriji

Brianski piloti izvodili su zračne udare u Siriji, gdje su angažovani s ostalim vojnim snagama u borbi protiv radikalne grupe Islamska država, saopćilo je u petak britansko ministarstvo odbrane

17. Jul 2015. | 15:36 | S.M
44071


Zvaničnici ministarstva potvrdili su da su piloti djelovali pod komandom drugih snaga, kao što su Sjedinjene Države i Kanada, u izvođenju zračnih udara. Priznanje je uslijedilo nakon što je grupa za ljudska prava Reprieve zatražila to na osnovu Akta o slobodi informisanja. Brirtanski parlament odobrio je zračne udare samo u susjednom Iraku.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ne izvodi zračne udare u Siriji. Imamo program saradnje sa saveznicima, u okviru koga manji broj vojnog osoblja djeluje po komandi drugih zemalja", navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi AP.

Britanija je izvodila izviđačke letove iznad Sirije. Ministar Odbrane Michael Fallon nedavno je tvrdio da poslnici također trebaju razmotriti podršku zračnim udarima.

Ministarstvo je saopćilo da iako trenutno nema britanskih pilota koji djeluju u regiji, "kada budu pozvani od zemlje domaćina, britanski vojnici praktično djeluju kao strane trupe". Broj pilota koji djeluju kao strane trupe fluktuira jer se njihove jedinice sele iz zemlje u zemlju.

(Agencija FENA)

Na vrh