Britanski sud odbio da povuče nalog za hapšenje Assangea

6. Feb 2018. | 22:55 | NV
assange

Britanski sud odbio je danas da povuče nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, čime je njegov status ostao nepromijenjen poslije više od pet godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu, prenijela je Beta.

Sudija Emma Arbuthnot rekla je da nalog za hapšenje ostaje na snazi, odbacujući molbu Assangeovih advokata da se nalog povuče pošto ga u Švedskoj više ne traže za ispitivanje.

Assange se nalazi u ambasadi Ekvadora od kada se tu sklonio u junu 2012. godine da izbjegne izručenje Švedskoj. Švedski tužioci istraživali su navode o seksualnom napastvovanju i silovanju koje su protiv Assangea uputile dvije žene 2010. godine.

Assange je odbijao da ode u Švedsku jer je vjerovao da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu. On je objavio i oko pet miliona depaša obavještajne američke kompanije Stratfor te snimke ubijanja osamnaest civila u Iraku od strane američkih vojnika koji su se nalazili u helikopteru, podsjeća BBC. U SAD bi se mogao suočiti i sa smrtnom kaznom zbog obajvljivanja ovakvih informacija.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od tog slučaja prošle godine, ali protiv Assagea je ostao britanski nalog za hapšenje izdat zbog bjekstva dok je bio na uslovnoj slobodi uz kauciju 2012. godine.

Da je nalog za hapšenje ukinut uklonila bi se znatna pravna prepreka za njegovo napuštanje ekvadorske ambasade u Londonu. Međutim čak i da je dobio ovo olakšanje moguće je da bi Assange odlučio da ostane u ambasadi iz straha da postoji tajna američka optužnica protiv njega.

 

NV

Na vrh