Brown: Britanija će postati evropska Sjeverna Koreja

Britanija će postati evropska Sjeverna Koreja ukoliko napusti Evropsku uniju i ostane bez prijatelja i uticaja, izjavio je danas bivši britanski premijer Gordon Brown

10. Mar 2015. | 16:10 | S.M
37545


On je istakao da je Britanija na putu da u narednih deset godina od Njemačke preuzme titulu najmoćnije evropske privrede, ali bi izlazak iz eurozone to ugrozio, prenio je Reuters.

Aktuelno stajalište britanskog premijera Davida Camerona prema Uniji, koje se najbolje može opisati kao "jednom nogom unutra, a drugom napolju", već je oslabilo međunarodni uticaj Britanije po pitanjima kao što je ukrajinska kriza, upozorio je Brown.

Bivši premijer Britanije je u autorskom članku za list "Guardian" napisao: "Moramo da kažemo istinu o tri miliona radnih mjesta, 25.000 kompanija, 200 milijardi funti godišnjeg izvoza i 450 milijardi funti ulaganja, koji su svi povezani s Evropom."

"Također moramo da kažemo da je honkonška opcija – "napuštanje Evrope kako bismo se pridružili svijetu" – zapravo sjevernokorejska opcija i predstavlja izloženost teškim uvjetima života s malo prijatelja, bez ikakvog uticaja, s malo trgovanja i još manje ulaganja", naveo je Brown.

Cameron je obećao da će do kraja 2017. organizirati referendum o ostanku Britanije u EU ukoliko njegova Konzervativna stranka pobijedi na izborima zakazanim za 7. maj.

Sa druge strane je Laburistička stranka, čiji je Brown član, saopćila da neće organizirati taj referendum, osim u slučaju da zvanični Bruxelles oduzme Londonu neka značajnija ovlaštenja, prenosi Blic.

(Agencija FENA)

Na vrh