Budžet Grada Tuzle: Ostvaren suficit od 3,2 miliona KM

Na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika grada Tuzla, razmatrani su Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Tuzla i Izvještaj korištenja sredstava tekuće rezerve za prošlu godinu te Nacrt odluka o izmjeni i dopuni budžeta Grada Tuzla za ovu godinu

13. Apr 2016. | 19:33 | S.M.
Tuzla

Konstatirano je da je u budžetu Grada Tuzla za 2015. godinu ostvaren suficit od oko 3,2 miliona KM. Prikupljeno je oko 48 miliona maraka, a utrošeno oko 45 miliona.

Najviše sredstava utrošeno je na komunalnu gradnju, a gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović najavio je da će na osnovu ovih podataka biti izvršen i rebalans budžeta za 2016. godinu.

Kako je kazao sredstva će najvećim dijelom, u toku ove godine, biti raspoređena putem Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica i Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, tačnije kroz projekte u nadležnosti ovih službi.

Budući da je danas usvojen i Nacrt odluke o usvajanju Regulacionog plana prostorne cjeline Grabov potok u Tuzli, gradonačelnik je pojasnio da je riječ o budućoj stambenoj četvrti, koja je bliža centru grada, nego, nekada ranije izgrađeno naselje Slavinovići.

Prostorna cjelina Grabov potok je jedan od rijetkih preostalih slobodnih i neizgrađenioh prostora planiranih za kolektivno stanovanje.

Planirana je izgradnja devet stambeno-poslovnih objekata, objekta javne garaže, objekta toplinske podstanice, kao i uređenje pripadajućih pratećih površina, saobraćajnih površina za kolski saobraćaj, pješačkih površina te uređenih zelenih površina, dječjih igrališta i sportskih terena.

Imamović je kazao da planirana bruto stambena površina iznosi 70.800 metara kvadratnih, za oko 2.265 stanovnika, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Tuzla.

Na sjednici Kolegija usvojen je i Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća razvojno poduzetnički centar Tuzla – Inkubator Lipnica d.o.o. za period 2015. godina.

Na inicijativu nevladinih organizacija okupljenih u Grupi za čisti zrak, sačinjen je Nacrt Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova, uz dopune odgovarajućih odluka o komunalnim djelatnostima.

Kolegij je usvojio i Informaciju o realizaciji Programa podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje na području grada Tuzla, u 2015. godini, kojim je podržano 500 poljoprivrednih proizvođača.

Kada je riječ o raspravi o Nacrtu zakona o značajnim datumima, događajima, i ličnostima na području Tuzlanskog kantona, gradonačelnik Imamović je naveo da je na ponižavajući način, “15. maj”, naknadno uvršten u kategoriju događaja, što je uvredljivo za branitelje i građane Tuzle.

“Ovaj datum, nije obična bitka, kako je tamo navedeno, “15. maj” je dan kada je odbranjena Tuzla. Da nije bilo organizirane odbrane tog dana, i da nije Tuzla obranjena, ne bi bilo ni Tuzlanskog kantona”, zaključio je gradonačelnik Imamović.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh