Bugarska: Do kraja godine ograda prema Turskoj

22. Nov 2016. | 11:59 | NV
ograda

Bugarska je spremna da do kraja godine završi podizanje ograde na svojoj granici sa Turskom, izjavio je bugarski ministar odbrane Nikolaj Nenčev, prenosi portal B 92 pisanje agencije Beta.

Bugarska je jedna od dvije zemlje EU koje se graniče sa Turskom, koja nije članica Unije i čija je uloga u suočavanju s velikim prilivom izbjeglica sa Bliskog istoka u Evropu bila ključna.

Nenčev je za televizijsku stanicu Nova TV rekao da očekuje da će ograda na granci biti završena u “što skorije vrijeme”.

Mađarska i Srbija, koje se nalaze na migrantskoj ruti, su među zemljama koje su podržale odluku premijera Bugarske Bojka Borisova da pojača graničnu kontrolu.

Borisov je prije nekoliko dana predao parlamentu svoju ostavku, čime je otvorio put za prijevremene izbore, pošto je kandidatkinja njegove partije poražena u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Bugarski ministar odbrane je izrazio nadu da politika nove vlade neće biti drugačija od politike koju je on slijedio, dodajući da “situaciju ne treba potcjenjivati”.

Prema njegovim riječima, preostala pitanja koja se odnose na graničnu sigurnost odnose se također na diplomatiju i održavanje dobrosusjedskih odnosa sa Turskom.

 

NV / foto ilustracija wisegeek.com

Oznake: >

Na vrh