Bukvarević: 1. mart je i građani nisu zaslužili od svojih boraca da im blokiraju ceste

1. Mar 2018. | 00:04 | NV
salko

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je kako se nada da će otpočeti pregovore sa nekadašnjih borcima koji su u znak protesta danas blokirali saobraćajnice u FBiH. On je kazao da ih cijeli dan niko nije pozvao niti pismeno niti usmeno.

On je kazao da Ministarstvo na čijem je čelu za rješavanje problema boraca godišnje izdvaja 315 miliona KM, dok kantoni iz svojih budžeta izdvajaju dodatnih 60 miliona KM.

“S pozicije rada i socijalne politike izdvaja se još 254 miliona KM. Dakle, FBiH izdvaja 570 KM miliona na godišnjem niovu”, kazao je Bukvarević ističući da su nadležni organi jutros u 10 sati bili spremni razgovarati s predstavnicima svih boračkih organizacija.

“Apsolutno ih pozivamo da dođu ili u zgradu Vlade ili da mi odemo k njima i razgovaramo. Sutra je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, i građani nisu zaslužili od svojih boraca da im blokiraju ceste. Smatram da je krajnje vrijeme da ovo pitanje rješavamo isključivo dijalogom”, poručio je Bukvarević.

Ustvrdio je kako Zakon o pravima demobilisanih boraca treba vratiti u parlamentarnu proceduru.

“To ćemo i učiniti. Danas su to podržale i sve boračke organizacije sa područja KS i sa nivoa države BiH. Ovim putem još jednom ih pozivam da dođu da pregovaramo i razgovaramo, i zajednički uputimo zahtjev prema Parlamentu”, dodao je Bukvarević.

 

NV / NAP

Na vrh