Burilović: Ekonomska saradnja Hrvatske i BiH ne smije imati alternativu

5. Apr 2018. | 17:59 | NV
Luka Burilović Marija Pejčinović Burić

“Preduvjet svakom napretku jeste privredni razvoj i zato ekonomska saradnja Hrvatske i BiH ne smije imati alternativu. Dobra privredna saradnja fokus je budućeg djelovanja Ureda HGK u Sarajevu i ključ napretka svih naših odnosa. Koliko smo jedni drugima važni jasno oslikavaju brojke. BiH je druga na listi država u koju investiraju hrvatski ulagači, a u posljednjem je desetljeću redovno među prvih šest najznačajnijih trgovinskih partnera. Također je jedna od zemalja s kojima Hrvatska redovno ima suficit u robnoj razmjeni. U prvih 11 mjeseci 2017. došlo je do povećanja hrvatskog izvoza od 23,9%, a uvoza iz BiH 21,3%, što je pozitivan pokazatelj, ali još uvijek ni blizu brojki iz pretkrizne 2008.”, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanom otvaranju Ureda HGK u Sarajevu u sklopu Ambasade RH u BiH, naglasivši kako je kompanijma nužna institucionalna potpora “na terenu”.

“Od svih politika mene zanima samo ekonomska, zato su vrata hrvatske privrede kroz Ured HGK širom otvorena za sve bosanskohercegovačke poduzetnike. Razvojem poduzetništva podiže se kvaliteta života, a u okruženju koje prosperira narod je okrenut budućnosti te probleme prošlosti ostavlja iza sebe. Poticat ćemo i naše privrede za zajednički nastup na trećim tržištima jer je prosperitet obiju zemalja zajednički interes”, zaključio je Burilović.

Ured će pomagati kompanijama koje već posluju na ovom tržištu u premošćivanju birokratskih barijera i poticati nove firme da se izvozno pozicioniranju u BiH. S ciljem optimizacije troškova i učinka nadolazeći uredi osnivat će se u sklopu inozemnih Komora ili hrvatskih diplomatsko konzularnih predstavništava, za što je HGK sklopila Sporazum o saradnji s Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova.

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je kako je ovakav model saradnje s HGK počeo prošle godine. “Htjeli smo na bolji način odgovoriti izazovima vremena i staviti naglasak na vanjskotrgovinsku suradnju. Sve je veća potražnja usluga od ekonomske diplomatije, pa smo nastojali objediniti institucije koje se njome bave. Odlučili smo da na strateškim tržištima otvorimo zajednička predstavništva kako bi učinkovitije upravljali resursima i pružili potpunu uslugu privrednicima”, naglasila je Pejčinović Burić, uz napomenu kako odnosi BiH i Hrvatske moraju biti bolji te da privreda mora biti zamajac u njihovom razvoju, a upravo je zato je Ured HGK u Sarajevu važan za prosperitet obje zemlje.

“Otvaranje ureda HGK vodi ka prevladavanju izazova, otvara nove mogućnosti komunikacije između privrednika i olakšava trgovinsku razmjenu. BiH treba ovakve inicijative na putu ka članstvu u EU”, poručio je Vjekoslav Bevanda, dopredsjedavajući Vijeća Ministara i ministar finansija i trezora BiH.

Na sastanku održanom u Vanjskotrgovinskoj komori BiH na temu Izazovi buduće privredne saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine Burilović je kao glavne prepreke daljnjem razvoju ekonomskih odnosa apostrofirao dugotrajne i komplicirane procedure graničnih inspekcijskih pregleda te visoke troškove koje oni nose. “Još jedan problem je što u BiH postoji više razina vlasti, a takva podjela i nedorečenost određenih propisa često dovodi do različitog tumačenja i primjene od slučaja do slučaja, što utječe na izvoz proizvoda i usluga  u BiH”, izjavio je Burilović.

“Naši dobri prijateljski odnosi i trgovinska razmjena govore da trebamo ići u pravcu daljnjeg komorskog povezivanja pa se nadam da ćemo i mi u Hrvatskoj otvoriti svoje predstavništvo. Saradnju treba intenzivirati, a poruka koju želimo poslati jest da privrednici dviju država rade zajedno na obostranu dobrobit puno učinkovitije od političara”, izjavio je predsjednik VTK Ahmet Egrlić, dodavši kako Hrvatska može puno pomoći BiH na putu ka članstvu u EU.

“Mi nemamo preveliki problema u BiH, osjećamo se kao domaći na ovom tržištu, a komore nam mogu pomoći lobirajući za naše interese pri državnim institucijama”, poručio je Milan Šarlija iz Podravke.

 

NV

Na vrh