Buybook: Promocija knjige “Sakupljač svjetova” Ilije Trojanowa

20. Apr 2017. | 18:58 | NV
Sakupljac svjetova_konacna

Izdavačka kuća Buybook s posebnim zadovoljstvom najavljuje promociju romana Sakupljač svjetova Ilije Trojanowa u petak, 21. aprila 2017 u 19:30 sati. Treća promocija u toku dana “Proljeće u Buybooku“ bit će upriličena u Noći knjige kada će vrata Buybookove knjižare biti otvorena sve do ponoći. Ovog izuzetnog njemačkog pisaca bugarskog porijekla, bosanskohercegovačkoj publici predstavit će jedan od najboljih savremenih bh. autora, profesor Dževad Karahasan. Uz Trojanova i Karahasana na promociji će govoriti i Kristina Ljevak.

Ilija Trojanow, pisac s veoma zanimljivom biografijom, stekao je svjetsku slavu višestruko nagrađivanim romanom “Sakupljač svjetova”, koji je preveden na više od dvadeset svjetskih jezika, te sad konačno dočekao i svoje bh. izdanje.

“Sakupljač svjetova“ je roman inspirisan životom i djelom Richarda Francisa Burtona, britanskog istraživača, pustolova, oficira, diplomate, špijuna, putopisca i prevoditelja. U romanu su opisane tri velike avanture ovog britanskog časnika: putovanje Indijom završeno izvještajem o britanskim vojnicima koji su u bordelima posjećivali dječake; putovanje na hadž u Mekku, u vremenu kad je Evropljanima bio zabranjen pristup tom svetom mjestu; i istraživanje velikih afričkih jezera s Johnom Hanningom Spekeom u potrazi za izvorom Nila. Priču o putovanju Indijom Burtonov sluga diktira pisaru; u Arabiji kadija, guverner i šerif istražuju Burtonov hadž, dok u Istočnoj Africi njegovu ekspediciju prepričava glavni vodič… Sir Richard Francis Burton govorio je dvadeset devet jezika, i preveo Kama sutru i 1001 noć na engleski.

Nakon promocije autor će potpisivati knjige i družiti se s gostima, učesnicima i posjetiocima Noći knjige i “Proljeća u Buybooku“.

Knjiga je dostupna po cijeni od 22,00 KM u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba. Na promociji i u danima trajanja “Proljeća u Buybooku“, knjiga je dostupna po promotivnoj cijeni.

 

Više o autoru

Ilija Trojanow je bugarsko-njemački pisac, prevodilac i izdavač. Rođen je 1965. godine u Sofiji, odakle 1971. godine odlazi u Njemačku, gdje je njegova porodica bježeći od bugarskog komunističkog režima dobila politički azil. Iduće godine s porodicom seli u Keniju. Uz pauzu između 1977. i 1981, Trojanow živi u Nairobiju sve do 1984. godine, gdje pohađa nastavu na njemačkom jeziku. Nakon boravka u Parizu, Trojanow studira pravo i etnologiju na Univerzitetu u Münchenu, ali prekida studij preusmjerivši se na istraživanje i specijaliziranje u oblasti afričke književnosti. Godine 1999, Trojanow seli u Mumbai, gdje se intenzivno uključuje u indijsku kulturu i način života. Nakon toga, neko vrijeme je živio u Austriji i Njemačkoj, te u prijestolnici Južnoafričke Republike, Cape Townu. Danas živi u Beču.

Tokom devedesetih godina pisao je knjige i putopise o Africi, izdao je antologiju savremene afričke književnosti, te prevodio afričke autore na njemački. Objavio je nekoliko romana i zbirki proze, i nekoliko esejističkih knjiga, od kojih su najpoznatije “Napad na slobodu“ s Juli Zeh, te “Odbijanje sukoba“ s Ranjitom Hoskoteom. Dobitnik je brojnih priznatih nagrada, između ostalih, Adelbert von Chamisso nagrade i nagrade Lajpciškog sajma knjiga. Svjetsku slavu stekao je višestruko nagrađivanim romanom “Sakupljač svjetova”.

 

NV / Buybook

Na vrh