Čampara: Iza protesta demobilisanih boraca stoje neke političke partije

1. Mar 2018. | 17:18 | NV
39831

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara potvrdio je na vanrednoj Vladinoj konferenciji za medije da su deblokirani svi putni pravci u FBiH koji su od jučer bili blokirani zbog protesta demobilisanih boraca, izuzev petlje Šićki Brod gdje pregovori sa demonstrantima još traju.

“Sigurnosna situacija je stavljena pod kontrolu. Želim da izrazim zahvalnost borcima koji su pokazali poštovanje prema službenicima prilikom deblokade”, izjavio je Čampara.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH optužio je neke političke partije da stoje iza protesta, ali nije htio otkriti o kojim političkim partijama je riječ. Rekao je i to da protesti nisu organizirani prema zakonu koji propisuje javna okupljanja. On je rekao da postoje videzapisi na kojima demobilisani borci govore da su izmanipulirani jer im je rečeno da idu ispred Parlamenta FBiH.

Čampara je rekao da su Vogošćansku petlju blokirale osobe koje su tu došle iz Cazina i iz Velike Kladuše, Ivan Sedlo su blokirali borci iz Bugojna, a dodao je da imaju saznanje da su neke političke partije platile autobus da borci dođu na proteste, ali da su te informacije još uvijek u fazi istrage i da se provjeravaju.

Stotine demobilisanih boraca Armije RBiH blokirali su jučer glavne putne pravce kod Sarajeva, Zenice, Tuzle i putni pravac Sarajevo – Konjic. Demobilisani borci traže javnu objavu registra svih onih koji primaju bilo kakve boračke naknade, traže novčanu naknadu za borce koji nemaju nikakva primanja, kao i ukidanje finansiranja 1.600 boračkih udruženja. Bivši pripadnici Armije RBiH smatraju da hiljade stranačkih kadrova primaju boračke naknade, iako ni dana nisu proveli u ratu, dok pravi borci žive na rubu siromaštva. Zbog toga traže da se registar tih izdataka javno objavi, kako bi javnost mogla prepoznati one koji nezasluženo primaju boračke naknade.

 

NV / NAP

Na vrh