Carter: Prekinuti izgradnju otoka u Kineskom moru

Američki ministar odbrane Ashton Carter zatražio je u četvrtak od Pekinga da prekine kotroverznu izgradnju vještačkih otoka na središnjem Kineskom moru u razgovru s visokim kineskim vojnim zvaničnikom

12. Jun 2015. | 11:57 | S.K
42261

General Fan Chanlong, potpredsjednik moćne Centralne vojne komisije kineske Komunističke partije, stigao je u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama u jeku napetosti između Washingtona i Pekinga zbog ove stratške pomorske zone važne za svjetsku trgovinu, koja potencijalno krije velike rezerve energenata.

Washington je kritizirao Kinu zbog izgradnje poluvještačkih otoka na arhipelagu Spratleys, dok Peking smatra da je suverenitet ovih zona "bespogovoran" s obzirom na "historijske i pravne argumente".

Carter je izrazio američku zabrinutost zbog ovih otoka i pozvao na "prekid nasipanja i militarizacije i na pronalaženje mrinog rješenja u skladu s međunarodnim pravom", navodi se u saopćenju Pentagona.

Nije održana zajednička konferencija za štampu, a "Kinezi su tražili da bude malo medijske pažnje oko putovanja", precizirao je glasnogovornik pukovnik Stevan Warren.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh