Čavka: Ukidamo ‘bijeli hljeb’ u RS-u

26. Nov 2016. | 17:33 | NV
AdmirCavka

Na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske mandat poslanika u Klubu Domovina preuzet će Admir Čavka, nakon što je poslanik Murvet Bajraktarević preuzeo odborničko mjesto u Skupštini opštine Doboj. Čavka najavaljuje podršku ukidanju naknade funkcionerima po isteku mandata, poznatije u javnosti kao ‘bijeli hljeb’, te poručuje da će se naredne dvije godine boriti za povratnike, ali i sve druge ugrožene kategorije, a protiv privilegija i povlastica za političke elite.

 „Na dnevnom redu naredne sjednice se razmatraju izmjene Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, te imamo priliku da konačno ukinemo ove privilegije. Brisanjem člana 35. iz Zakona o radnim odnosima u državnim organima kojim je propisano da izabrano lice nakon prestanka funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u visini plate koju je imalo u vrijeme prestanka funkcije, te članova 28. i 29. Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave kojim je propisano isto pravo, konačno ćemo ukinuti ‘bijeli hljeb’ u RS-u. Ovu mjeru će podržati svi savjesni poslanici, te smatram da je vrijeme da NSRS počne pratiti mjere ušteda i ukidanja privilegija koje su nedavno donesene na državnoj razini“, kazao je Čavka.

 „Uvjeren sam da mi kao lista koja je dobila podršku bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u ovom bh. entitetu, možemo biti oni koji će pozivati na odgovornost, transparentnost i djelovati protiv privilegija funkcionera“, zaključio je Čavka.

NV

Na vrh