CCI: Rad Parlamenta FBiH ispod rezultata rada nekih kantonalnih skupština

8. Feb 2017. | 19:14 | NV
sjednica pfbih foto nap(7)

Uskostranački interesi i dalje zauzimaju primarno mjesto u političkom djelovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Navodi se ovo u Izvještaju o radu Parlamenta FBiH za 2016., kojeg su predstavili Centri civilnih inicijativa, prenosi Patria.

Iz CCI navode da je tokom nešto više od godinu dana rada Parlamenta FBiH prisutno stalno nepovjerenje između koalicionih partnera.

“Ključni razlog su prvo bila dva zakona: Igre na sreću i Kontrola zakonitosti korištenja prava iz boračko – invalidske zašitite, a već sada se uz zakon o šumama može pretpostaviti da će sporenja biti i oko drugih pitanja. Jedno od njih je i zakon o energetskoj efikasnosti”, navodi se u izvještaju CCI-a.

Aktuelna vladajuća većina u Federaciji BiH obavezala se na provođenje obaveza iz Reformske agende, no izvještaji pokazuju da je broj ispunjenih obaveze vrlo mali. Daleko manji od prosjeka prethodne vlasti u FBiH.

“Parlament FBiH, u 2016. ozbiljno je počeo raditi tek dva mjeseca pred kraj godine. Predstavnički dom je u ta dva mjeseca održao više sjednica nego u kompletnom dotadašnjem dijelu godine i na njima razmotrio gotovo isti broj mjera i usvojio gotovo isti broj zakona kao u prethodnom desetomjesečnom periodu. Dom naroda nije imao baš tako dominantan skor, ali jeste samo u zadnjem mjesecu godine razmotrio više mjera i usvojio više zakona, nego i u jednom od tri prva kvartala godine.

Pokušaj da se onemogući rasprava i donošenje obavezujućih odluka o određenim spornim mjerama na dnevnom redu, dovela je, tokom, 2016., do višemjesečnih odgađanja održavanja nekih sjednica ili njihovih nastavaka. Tako je 14. redovna sjednica Doma naroda završena tek pet i po mjeseci nakon njenog započinjanja, a 10. redovna sjednica Predstavničkog doma održana tek sedam mjeseci nakon njenog prvog zakazivanja.

Ukupni rezultati Parlamenta FBiH u 2016. boljim su jedino od rezultata iz 2015., a lošiji od svake od godina prethodnog mandata (prethodne vlasti op.a). To se prije svega odnosi na Predstavnički dom, koji je u 2016. održao 20 zasjedanja, što je za deset zasjedanja manje od prosjeka prethodnog mandata. Na tim sjednicama je u 2016. razmotreno 156 mjera i usvojeno 29 zakona, dok je prosjek prethodnog mandata bio 180 mjera i 40 zakona. Po većini parametara i rezultati Doma naroda su ispod prosjeka prethodnog mandata.

Broj zakona usvojenih, u 2016. godini, na nivou Parlamenta FBiH (dakle, zakona usvojenih u oba Doma, u prijedlogu, u istom tekstu) je vrlo skroman. Za godinu dana usvojeno je tek 26 zakon, što je ispod nivoa nekih kantonalnih skupština. I duplo manje od broja usvojenih zakona u drugom bh. entitetu. Ujedno, ovo je i najlošiji rezultat Parlamenta, u posljednjih šet godina”, naveli su iz CCI-a, prenosi NAP.

 

NV / nap.ba

Na vrh