Čedomir Jovanović: Mostar je simbol stradanja i besmisla rata

17. Mar 2017. | 22:34 | NV
jovanovic

Predsjednik Liberalno demokatske partije (LDP) Čedomir Jovanović danas boravi u Mostaru gdje će biti gost tribine Mostarskog kruga – ”Kako do pomirenja u regiji”. Jovanović je danas prošetao starim dijelom Mostara, a specijalno je za njega izveden skok sa Starog mosta u Neretvu što je srbijanski političar nagradio aplauzom, piše agencija Patria.

Inače, Jovanović je izazvao veliku pažnju Mostaraca koji su ga pozdravljali.

Susreo se i sa predstavnicima Kluba skakača u vodu Mostari i legendarnim mostarskim skakačem Emirom Balićem.

On je danas posjetio i Centar za mir u Mostaru, gdje je razgovarao sa predstavnicima ovog centra. Osnovna tema razgovora bio je mir te je Jovanović uputio poruku da “cijenimo mir pošto smo ga prethodno svojim greškama uništili”.

Za predsjednika LDP-a grad Mostar je, kao i za mnoge druge, simbol stradanja i besmisla rata, ali i simbol neuništive nade i vrline zbog koje slavimo mir.

“Drago mi je što sam u Mostaru i što sam gost Centra za mir, koji je okupio sve ono što vrijedi u svijetu. Bez obzira na naše razlike, bez obzira na to da li govorimo o Mendeli ili Havelu, o svim laureatima nagrade Centra za mir, mislim da su nam svima isti motivi. S jedne strane pokreće nas veliki respekt i poštovanje prema ljudima Mostara i ovom gradu koji simbolizuje na tako veličanstven i tragičan način i mir koji slavimo, to ludilo i haos stradanja po kome je poznat”, poručio je Jovanović.

 

NV / nap.ba

Na vrh