Čeferin: Došao sam zbog infrastrukture, Savez će odlučiti koji stadion će se renovirati

30. Nov 2017. | 15:03 | NV
Aleksander Ceferin

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, zajedno sa predsjednikom Saveza BiH Elmedinom Begićem održao je konferenciju za novinare na sarajevskom aerodromu.

“Mi smo znali da Nogometni Savez BiH radi dobro, da imate perspektivnu ekipu, ali i da imate jako lošu infrastrukturu. To je bila glavna tema razgovora. Mi smo spremni pomoći, ali bez podrške države i lokalne zajednice nema ništa. Oni su dali garanciju da su spremni na saradnju. Savez će odlučiti koji stadion će se renovirati, znamo da je većina na granici regularnosti”, kazao je Čeferin na početku svog obraćanja.

Na pitanje kako se boriti protiv protiv veličanja ratnih zločinaca na stadionima, Čeferin je odgovorio:

“Vi isto imate probleme sa navijačima i to je bila tema razgovora sa Predsjedništvom BiH. Kazne nisu jedini elemenat borbe protiv toga, mlade generacije treba početi odgajati da drugačiji način.”

 

Politika u sportu, tačnije savezima?

“Svako ko je osuđen ne bi trebao biti u fudbalu. Zanimljivo pitanje i mi nismo promijenili pitanje po tome. Šta znači miješanje politike u sportu? To je nedefinisano, mi po cijeloj Evropi imamo članove koji su aktivni političari. Možda će se u budućnosti precizirati stav. Imamo problem ako se u konkretne odluke miješaju i ako politika odlučuje ko će biti u reprezentaciji i ko će biti selektor. To je uplitanje politike u praksi”, kaže Čeferin.

Elvedin Begić je još jednom istakao da posjeta Čeferina znači puno za našu državu:

“Posjeta Čeferina za Bosnu znači puno i u nekim našim planovima su napredovanje infrastrukture u narednom periodu”, rekao je Elvedin Begić.

Čeferin je istakao i da se jučer sreo sa Ivicom Osimom, ali i da je dugo vremena planirao susret sa njim.

“Sreo sam se sa Osimom jučer, ali nismo pričali o fudbalu, nego smo zajedno večerali. Posjetu BiH smo već duže vrijeme planirali, mislim da ova zemlja treba “vjetar u leđa” da se nešto uradi na području infrastrukture. Drugačije je kad dođeš tu i lično daš podršku i obećanje, cilj ove posjete je upravo to”, kazao je predsjednik UEFA-e na kraju razgovora.

 

NV / NAP

Na vrh