Čelnici EU u BiH se sastali u GK EUFOR-a

7. Mar 2017. | 17:36 | NV
Photo 1

Danas je komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter pozvao je predstavnike međunarodne diplomatske zajednice u BiH na sastanak šefova misija u GK EUFOR-a u Sarajevu. Sastanak šefova misija je forum predstavnika zamalja iz Evropske unije kojim predsjedava specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Nj.E. Lars-Gunnar Wigemark. Ambasadori i drugo diplomatsko osoblje iz 18 zemalja prisustvovali su ovom jednodnevnom događaju, koji se sastojao od razgovora i izlaganja o ulozi EUFOR-a, Operacija “Althea”, u zemlji.

Okupljanje je počelo u jutarnjim satima izlaganjem komandanta i šefova odjela EUFOR-a, zatim je uslijedio ručak, nakon kojeg su učesnici skupa prevezeni u helikopterski hangar u bazi Butmir na taktičko-tehnički zbor i metodsko-pokaznu vježbu sposobnosti EUFOR-a. Osim izloženog naoružanja i opreme EUFOR-a, demonstracija sposobnosti uključila je i helikopterske aktivnosti, uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava, sanitetsku podršku i video snimke ranije održanih vježbi.

Generalmajor Schrötter izjavio je: “EUFOR je dobro primljen u međunarodnoj zajednici i stalni je učesnik sastanaka šefova misija u Bosni i Hercegovini. Razmjena informacija unutar naše zajednice je od posebnog značaja, kao i uloga EUFOR-a u pribavljanju informacija za sveukupnu procjenu aspekata sigurnosti za međunarodnu zajednicu. Ta bliska saradnja jasno ukazuje na to da je EUFOR visoko cijenjen u međunarodnoj zajednici i na uzajamnu podršku između specijalnog predstavnika Evropske unije i EUFOR-a.”

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Nj.E. Lars-Gunnar Wigemark izjavio je: “U okviru svog mandata, EUFOR jača pouzdanje zajednice Evropske unije angažirajući se na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za ljude Bosne i Hercegovine.”

EUFOR u BiH u svom sastavu ima 600 vojnika iz 19 zemalja i 200 osoba kao dodatno osoblje za logističku podršku u sastavu Nacionalnih elemenata za podršku iz zemalja učesnica u misiji EUFOR-a. EUFOR zadržava sposobnost za pozivanje značajnih rezervnih snaga koje bi po potrebi došle veoma brzo. Izvršni mandat operacije “Althea” podrazumijeva održavanje sigurnog i stabilnog okruženja.

 

NV

Na vrh