Čengić: Bez osiguranog zdravstva niko se ne smije skidati sa biroa

18. Mar 2018. | 17:29 | NV
cengic(6)

Država prvo mora osigurati pristup zdravstvu svima i bez toga se ne smije ni pomišljati o mogućnostima uklanjanja neaktivnih osoba sa evidencije biroa za zapošljavanje. Bez toga ova vlast nas nepromišljenim potezima gura u veliku i opasnu socijalnu i zdravstvenu katastrofu, smatra Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

RS je već počela skidati osobe sa biroa za zapošljavanje, koje ne traže aktivno posao, dok je u FBiH takav zakon u prednacrtu. Ovim zakonskim rješenjima sve osobe koje aktivno ne traže posao bi bile skinute sa evidencije biroa za zapošljavanje, a samim tim ne bi više imale pravo na zdravstveno osiguranje.

“Naš postojeći sistem je građen tako da nezaposleni svoje pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju preko biroa. Stoga je nužno obezbijediti zdravstveno osiguranje svim osobama prije nego se usudi krenuti u bilo kakvu reformu zavoda za zapošljavanje. Ako se plan ove vlasti realizuje, pojavit će se desetine hiljada nezaposlenih građana, koji ujedno neće imati ni pristup zdravstvenoj zaštiti”, upozorio je Čengić.

SDP BiH smatra da je nužna reorganizacija svih službi za zapošljavanje, ali da ona mora biti strateški urađena, socijalno osjetljiva i da osnovni cilj mora biti pomoć nezaposlenim građanima. U reformu službi za zapošljavanje ne može se ići sa željom smanjenja troškova ili lažnog napuhivanja statistika u predizborne svrhe.

“Stranica posao.ba u mnogo čemu bolje radi posao posredovanja od 13 zavoda za zapošljavanje, koji imaju milionske budžete. Da ne govorimo o drugim sumnjivim slučajevima, poput pripravničkih konkursa koji traju nekoliko minuta. SDP je u svom Planu 10 spremio reformu biroa, kako bi bili efikasniji i ispunjavali svoju osnovnu svrhu, odnosno posredovali pri zapošljavanju, a ne služili za pečatanje potvrda. Također, mi u SDP-u smatramo da su hitno potrebne izmjene Zakona, kako se osobe koje imaju honorarne poslove i ugovore o djelu od 270 KM mjesečno ne bi mogle smatrati zaposlenim, odnosno da im se u postojećem sistemu ne bi moglo oduzeti pravo na zdravstveno osiguranje. Zdravstvo moraju imati i ljudi koji povremeno rade honorarno, to ne može biti izgovor da im se oduzme osiguranje. Ovaj problem je nužno riješiti odmah, prije reforme, jer bolest ne pita kada se može desiti”, dodaje Čengić.

 

NV / NAP

Na vrh