Cenzus na stranačkoj listi ostaje 20 posto

7. Mar 2018. | 18:19 | NV
par nove2(1)

Iako su zastupnici Predstavničkog doma PSBiH podržali hitni postupak za izmjene Izbornog zakona koje je SDP zatražio u smislu smanjenja cenzusa na 10 posto, zbog nepostojanja većine iz bh. entiteta RS ovaj je zakon izbačen iz parlamentarne procedure.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputila je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim je predlagala spuštanje cenzusa na deset posto. Na ovaj način bila bi olakšana mogućnost osvajanja mandata u svim organima zakonodavne vlasti na nivou BiH.

Kako je objasnio Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu izmjene Izbornog zakona koje je uradila Interresorna radna grupa je stihijski prošla u Parlamentu BiH, a povećan cenzus na 20 posto je doprinio “da suštinski imamo gotovo zatvorene liste.”

U aprilu 2017. godine usvojen je prijedlog Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH, odnosno usvojeno je da cenzus na stranačkoj listi za osvajanje mandata na lokalnim izborima bude podignut s pet na deset, a na općim na 20 posto. To znači da je kandidatima potrebno 20 posto glasova od ukupnog broja glasova stranačke liste kako bi se pomjerili s broja koji im je odredila politička stranka.

 

NV / NAP

Na vrh