Cerar: Privatizovaćemo NLB banku, ali ne i Luku Kopar

22. Nov 2016. | 20:12 | NV
cerar

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada ispuniti obećanje dato Evropskoj komisiji o privatizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB), najveće banke u državi, ali da ne želi da privatizuje Luku Kopar.

“Vlada je Evropskoj komisiji dala obećanje da će doći do privatizacije NLB-a i od toga nikako nismo odustali”, kazao je Cerar u razgovoru za slovenački poslovni dnevnik “Finance”, a prenosi portal Seebiz.

Slovenija je 2013. godine dokapitalizovala NLB banku sa 1,9 milijardi eura, obećavši da će državno vlasništvo u njoj do kraja 2017. biti smanjeno na najviše oko četvrtinu, kako se uložena sredstva ne bi po evropskim propisima smatrala nedopuštenom državnom subvencijom.

Cerarova vlada je nedavno od Brisela zatražila da se rok za privatizaciju banke produži iako je prije toga bila pokrenula postupak prodaje dionica banke preko inicijalne javne ponude (IPO).

“Vlada ne odstupa od prodaje, ali zbog stanja u bankarskom sektoru sadašnji je trenutak za prodaju NLB-a nepovoljan, a od Brisela očekuje da se rok za privatizaciju banke pomakne na neko “razumno” razdoblje”, kazao je Cerar.

Kada je riječ o Luci Koper kojoj su potrebne velike investicije u lučku i željezničku infrastrukturu kako bi zadržala i ojačala svoj položaj na tržištu među ostalim lukama sjevernog Jadrana, Cerar je kazao da, prema njegovom mišljenju, ona treba da ostane u većinskom vlasništvu države.

“Mogli bismo razgovarati o privatizaciji manjinskog udjela negdje u budućnosti ako za to bude političke volje, ali pod uslovom da Luka Koper ostane u većinskom vlasništvu države”, dodao je slovenački premijer.

 

NV / Tanjug / foto mladina.si

Na vrh