Cerić na konferenciji u Beču: Nadom nadvladajmo strahove

Problem nuklearnog naoružanja i moralna i etička pitanja s tim u vezi, našli su se na dnevnom redu međuvjerske panel konferencije, koja je u organizaciji Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog naoružanja (ICAN), Međunarodnog foruma Religije za mir (RfP), u saradnji sa Svjetskim vijećem crkava (WCC) i japanskim vjerskim pokretom Soka Gakkai, održana u subotu u Beču

6. Dec 2014. | 17:18 | S.M
32827


Vjerski uglednici iz cijelog svijeta, među kojima i Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, razmijenili su svoja razmišljanja u vezi sa nuklearnim naoružanjem, te istakli da u skladu sa moralnim vjerskim načelima nuklearno naoružanje ne može biti prihvatljivo ni po koju cijenu, te kao takvo mora biti zabranjeno i uništeno, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Mustafe Cerića.

Konferencija je otvorena video-obraćanjem generala u penziji Lee Butlera, bivšeg zapovjednika Strateških snaga Sjedinjenih Američkih Država, koji je pod kontrolom imao i nuklearno naoružanje pred kraj Hladnog rata.

General Butler podsjetio je na sav užas razorne nuklearne moći, naglasivši da upotreba nuklearnog oružja ne ostavlja samo posljedice po eventualnog neprijatelja, već po cijeli svijet.

"Stoga, uklanjanje nuklearnog naoružanja za mene nije samo moralni imperativ, već jedina mjera naše vrijednosti kao vrste, kao ljudskih bića, bez obzira mogu li granice naše civilizacije biti podignute ili može li naše prihvatanje nuklearnog oružja prigušiti naše mogućnosti da razmišljamo otvorenije i strastvenije o tome ko smo, kao ljudska bića, i šta su naši stvarni potencijali", naglasio je general Butler.

Kao jedan od moderatora konferencije, Cerić je svoje obraćanje također posvetio tezama, odnosno svojevrsnim izazovima uklanjanja nuklearnog naoružanja.

"U našoj islamskoj tradiciji baštinimo uvjerenje da je osnovna svrha vjere da poboljša moralne kvalitete čovjeka. Stoga, moralni imperativ, kao ultimativna mjera naše vrijednosti kao vrste, kao ljudskih bića, pitanje je ljudskog postojanja ili propasti. Ja se zalažem za ljudsko postojanje uvjetovano ljudskim znanjem, kao jedinim načinom donošenja ispravnih odluka", rekao je Cerić, govoreći o uklanjanju nuklearnog oružja kao moralnom imperativu čovječanstva.

Također je ukazao i na paradoksalnu činjenicu da oni koji posjeduju nuklearno naoružanje nisu spremni da ga se odreknu, a oni koji ga nemaju pokušavaju ga dobiti.

Strah, dodao je, nažalost danas preovladava u svijetu, a potrebno ga je prevazići na putu eliminacije nuklearnog oružja, te kreiranja stabilnog mira i sigurnosti u svijetu.

Spasa ipak ima, a treba ga potražiti, kako je naglasio, u nadi.

Zaključci današnje konferencije, čiji je cilj za cilj potaknuti dijalog među vjerskim učenjacima i zvaničnicima bit će prezentirani i o njima će biti raspravljano na konferenciji "Humanitarne posljedice nuklearnog naoružanja", koja će biti održana 8. i 9. decembra, također u Beču, u organizaciji svjetske organizacije Religije za mir (Religion for Peace – RfP), Svjetskog instituta za sigurnost i Ujedinjene religijske inicijative.

U radu konferencije će učestvovati preko 600 predstavnika vlada i organizacija iz više od 100 država, te nekoliko UN organizacija.

Cerić će također učestvovati i u radu te konferencije.

Procjene su da u svijetu ima više od 16.300 komada nuklearnog oružja, te da devet zemalja posjeduje to oružje, premda je, imajući u vidu brz razvoj tehnologije, taj broj vjerovatno i veći.

Konferencija u Beču trebala bi još jednom naglasiti neophodnost zabrane tog oružja, što bi svakako doprinijelo stabilizaciji prilika u svijetu, većoj sigurnosti čovječanstva, ali i boljem ekonomskom razvoju, budući da bi enormna sredstva uložena u nuklearne programe mogla biti preusmjerena u druge privredne grane i daljnji razvoj tehnologija.

(Agencija FENA)

Na vrh