Magazin>>

Češka u parodiji traži da postane 51. država SAD

9. Feb 2017. | 13:45 | NV
prague

Česi su se video parodijom “Amerika prva, Češka 51.” uključili u nadmetanje na internetu koja zemlja bi mogla da se najviše svidi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Kao svoje adute naveli su prvu Trumpovu suprugu, Čehinju Ivanu Trump, predsjednika Miloša Zemana koji voli Vladimira Putina, čisto bijelo društvo i majstorske vještine u izgradnji ograda na primjeru gvozdene zavjese.

“Neke zemlje su vam se već predstavile. Ali, znate šta? Lagale su vam. Mi? Mi smo zemlja koju morate da volite. Mi, Čekija, Čekoslovakija, zapadna Rusija, kako god”, navodi na početku molbe da SAD usvoje Češku kao svoju 51. državu video internet češke internet televizije Stream.cz

Rugajući se više češkim predrasudama i klišeima nego novom američkom predsjedniku video mu nudi Češku kao potpuno bijelu zemlju koja ne bi umjela da napravi razliku između crnca i Meksikanca, umije da gradi ograde od bodljikave žice, tako efikasne da ne samo da niko u zemlju ne može da uđe, već nijedan Čeh iz nje nije mogao da izađe.

Među ličnostima zbog kojih bi Češka bila neodoljiva za Trumpa navode njegovu prvu suprugu Ivanu “potpuno made in Čekoslovakija” i predsjednika Miloša Zemana koji voli predsjednika Rusije Vladimira Putina isto kao što voli i Trumpa.

Prednost bi bilo i to što Trump ne mora da brine za konkurenciju u vidu popularnosti Baracka Obame, jer je legendarni vođa “plišane revolucije”, kasniji dugogodišnji predsjednik Vaclav Havel koji je Obamu cijenio, već je  pokojni.

Trumpu bi moglo da imponuje i to što su Česi uspjeli potpuno džabe da dignu i angažuju veliku sovjetsku armiju da ućutka “lažljive” medije, kada je SSSR 1968. godine na čelu snaga Varšavskog pakta okupirao Čehoslovačku, a posljednji sovjetski vojnik je napustio tek 1991. godine.

“Zato, predsjedniče pružite nam ruku da postanemo veliki. Prvi put. Jer, biti mali nije lahko”, završava češka parodija ulagivanja Trumpu.

U isto vrijeme, na internetu se pojavio veliki broj sličnih video uradaka u kome ljudi iz različitih država svoju zemlju predstavljaju Trumpa na način kako su to uradili Česi.

 

NV / Beta / foto ilustracija ciee.org

Na vrh