Chevrolet će praviti električni Bolt od 30.000 dolara

Američki proizvođač potvrdio je da će električni koncept Bolt, koji je predstavljen na auto-salonu u Detroitu početkom godine, ući u serijsku proizvodnju

13. Feb 2015. | 20:29 | D.R
36379


Model kojim će Chevrolet pokušati da se suprotstavi električnom BMW-u i3 proizvodiće se u fabrici Orion, u blizini Detroita, a projektovana tržišna cijena iznosiće 30.000 dolara (trenutno oko 26.000 eura).

"Odluka o serijskoj proizvodnji donijeta je nakon pozitivnih reakcija potencijalnih kupaca na koncept prikazan na sajmu u Detroitu", izjavio je predsjednik General Motors (GM) za Sjevernu Ameriku, Alan Batey.

On smatra da Bolt "ima potencijal da uzburka tržište električnih automobila".

slika5

GM će uložiti 160 miliona dolara u pogon Orion, kako bi se u toj fabrici stvorili uslovi za serijsku proizvodnju novog električnog automobila.

Očekuje se da će Bolt početi da se proizvodi u jesen 2016, a spekuliše se da bi i evropski brendovi koji posluju u okviru General Motorsa (Opel i Vauxhall) mogli da dobiju sopstvene verzije ovog modela.

slika6

Bolt je električni hatchback sa 5 vrata izrađen od lakih materijala, poput aluminijuma, magnezijuma i karbonskih vlakana, sa ciljem smanjenja mase vozila.

Točkovi su pomjereni na krajeve automobila, čime je dobijen veći prostor za smještaj putnika u kabini.

Chevrolet nije objavio detaljne specifikacije, ali je saopšteno da je Bolt u stanju da pređe i više od 320 km sa jednim punjenjem baterija.

(B92)

Na vrh