CIA poručila grupama koje je obučavala da se prestanu boriti protiv sirijske armije i da se povuku u Jordan

11. Sep 2017. | 20:30 | NV
2-9

Od dviju grupa unutar sirijske opozicije, Usoud al-Sharqiya i Ahmad Abdo (članice Slobodne sirijske vojske), partneri sa Zapada i susjedne arapske države tražile su da se povuku u Jordan i napuste prostor južne Sirije, piše Reuters.

Ove dvije grupe bile su obučavane i potpomognute od strane američke obavještajne agencija CIA te Saudijske Arabije i Jordana, nastavlja Reuters.

“Postoji zvanični zahtjev upućen nama da napustimo ovaj prostor”, rekao je Badr al Din al Salamah, visoki zvaničnik  grupe Usoud al Sharqiya.

Reuters dalje piše da je iz diplomatskih izvora na Zapadu potvrđeno je ovakav zahtjev prema ove dvije grupe vezan za odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se prekine sa obukom za grupe koje se bore protiv vlade Bashara al-Assada, a koji traje od 2013. godine i koji je vršila CIA.

Budući da bi povlačenje u Jordan za pripadnike ove dvije države bilo ravno “predaji”, oni su odbili ovaj zahtjev.

Sa druge strane, sirijska armija, šiitske milicije i palestinska milicija Liwa al-Quds zadnjih mjeseci su pokrenuli veliku ofanzivu ofanzivu u ovome dijelu Sirije i to sa dosta uspjeha. Ofanziva još uvijek traje uz granicu sa Jordanom, budući da ovaj prostor nije uključen u “zone deeskalacije” koje su dogovorene u različitim dijelovima Sirije.

Međutim, ovo ne znači da su SAD u potpunosti prestale pomagati različite grupe u Siriji. To se posebno odnosi na sirijske Kurde okupljene u Sirijske demokratske snage (SDF), a koje djeluju na sjeveru Sirije i koje se posljednjih mjeseci sukobljavaju sa ISIL-om.

 

NV

Na vrh