Cijene nafte na najvišem nivou u posljednje tri godine

17. Jan 2018. | 09:38 | NV
Image: 0048213732, License: Royalty free, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Corbis

Cijene nafte su na najvišim nivoima još od 2014. godine – barel sirove brent nafte vrijedi 70 dolara, prenosi indikator.ba. Ova vrsta nafte od početka godine poskupjela je za pet posto.

Analitičari se plaše da se tržište ovog energenta ponaša poput tržišta online usluga, te da ide ka pregrijevanju. Cijena nafte konstantno raste zahvaljujući dogovoru o količinskom smanjenju ponude.

Američka administracija za informacije o energetskom sektoru je proračunala da je prošle sedmice u ovoj zemlji smanjena proizvodnja nafte za pet miliona barela. Pojedini analitičari pak smatraju da ovo nije plansko smanjenje već da je rezultat vremenskih uslova. Ostali veliki proizvođači nafte poput članica OPEC-a i Rusije su pak to u dogovoru uradili.

Povećanje cijena nafte je ohrabrujuća vijest za proizvođače nafte koji godinama trpe gubitke izazvane niskim cijenama ovoga energenta.

 

NV

Oznake: >

Na vrh