Cipras za "ne" na referendumu, građani podijeljeni

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je hiljadama svojih pristalica okupljenih u Atini da na referendumu u nedjelju zaokruže "ne", da bi "dostojanstveno živjeli u Evropi"

4. Jul 2015. | 09:59 | S.M
43382


Cipras je odbacio upozorenja lidera EU da bi "ne" na referendumu značilo izlazak Grčke iz eurozone.

"U nedjelju ne odlučujemo samo o tome da li ćemo ostati u Evropi, odlučujemo o tome da u Evropi živimo dostojanstveno", rekao je sinoć Cipras.

"Pozivam vas da kažete "ne" ultimatumima i okrenete leđa onima koji će vas terorisati", dodao je grčki premijer.

Uoči referenduma, grčka agencija Ipsos objavila je rezultate ankete, prema kojoj bi 44 posto građana prihvatilo uslove međunarodnih kreditora, dok se 43 posto tome protivi.

Također, oko 12 posto građana neopredijeljeno je po tom pitanju, o kome treba da se izjasne na referendumu u nedjelju.

Grčki premijer Aleksis Cipras i njegova vlada pozvali su glasače da odbace mjere stroge štednje koje traže strani kreditori jer će, kako kaže, snažno "ne" pomoći Grčkoj da postigne novi sporazum sa spasilačkim mehanizmom eurozone uz čije bi se odredbe grčki dug od 320 milijardi eura učinio održivim.

U međuvremenu, dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora i oko 20.000 onih koji će na predstojećem referendumu u nedjelju glasati za te mjere.

Demonstranti koji podržavaju program kreditora, koji su se okupili ispred stadiona "Panathinaikosa", samo 800 metara udaljenom od trga Sintagma, uzvikivali su proevropske slogane, upozoravajući da bi poslije referenduma Grčka mogla da napusti eurozonu.

Grčka policija sukobila se sinoć sa demonstrantima na skupu na kojem su se okupili protivnici sporazuma sa međunarodnim kreditorima, a u jednom trenutku su policajci bacili i šok bombe.

Na vrh