Magazin>>

Citroën će u Ženevi predstaviti novo konceptno vozilo: SpaceTourer 4X4 Ë Concept

15. Feb 2017. | 15:42 | NV
CL 17.007.004

Citroën će predstaviti na automobilu salona u Ženevi 2017. potpuno novo konceptno vozilo: SpaceTourer 4X4 Ë Concept, automobilsku interpretaciju iz svoje kolekcije “Ë”. Novi Citroën SpaceTourer ima dizajnerske poteze proizvoda Lifestyle “Ë”, jedinstvenog izbora savremenih i tehničkih proizvoda koji su prvi put bili predstavljeni na posljednjem automobilskom salonu u Parizu. Ovo konceptno vozilo potvrđuje jedinstveno stanje duha marke i donosi sve adute serijske izvedbe. Ima nadgradnju u pogon sa 4×4, spoljašnju zaštitnu opremu i grafičke elemente te jedinstvenu unutrašnjost. Zbog svega toga je savremeno i praktično vozilo koje je usmjereno u avanture i dobar osjećaj. Namijenjeno je svima koji žele doživjeti opuštena putovanja sa stilom.

Citroën SpaceTourer je savremen kombi koji beskompromisno spaja dizajn, višenamjensku upotrebu i udobnost. Citroën nekoliko dana prije otvaranja salona automobila u Ženevi otkriva SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Nova interpretacija vozila SpaceTourer u savremenoj izvedbi po inspiraciji kolekcije “Ë” koja je bila predstavljena na Citroënovem izložbenom prostoru na salonu automobila u Parizu. Proizvodi Lifestyle su moderni i tehnički, proizvedeni u ograničenoj seriji i nazvani posebnim slovom od samog imena marke Citroën, slovom “Ë”.

SpaceTourer 4X4 Ë Concept, koji ima sve adute serijske izvedbe, prati ljubitelje stila, ugodnog osjećaja i savremenih tehnologija po svim terenima. Ima ekskluzivan i elegantan dizajn koji se po bojama i materijalima slaže sa istoimenom kolekcijom i naglašava prepoznatljivo dizajniranje i znanje marke na području udobnosti. Osim toga, ima i pogon na sva četiri točka 4×4 koji je razvijen u saradnji s kompanijom Automobiles Dangel.

 

Grafički i energičan dizajn

Estetsko Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept donosi suptilno dorađene boje i materijale, kako izvana tako i iznutra, zbog kojih ima veoma grafički i energičan izgled.

Koncept koji sažima najbolje strane kombija i sportskih terenskih vozila na prvom mjestu naglašava svoju terensku prirodu. SpaceTourer 4X4 Ë Concept ima posebne prednje i zadnje donje štitnike i krovne nosače s izgledom satiniranog aluminija. Prepoznatljiv je po logotipu “4X4” na vanjskim retrovizorima i prtljažnim vratima, a ima i gume sa lancima za snijeg.

Njegove tekuće i neagresivne linije na prvi pogled ukazuju na dinamičnost i uravnoteženost, dok SpaceTourer 4X4 Ë Concept naglašava svoj originalni stil izvornom bojom. Kao vizualni naglasak osobnosti SpaceTourer 4X4 Ë Concept ima tehnički izrađenu bijelu boju karoserije na prednjem dijelu i prtljažniku. Sa strane i na poklopcu motornog prostora nalazi se odvažan motiv: kamuflažni uzorak u tehničkoj sivoj boji sa samoljepljivom trakom crvene boje. Crvena boja se pojavljuje i na točkovima sa 19-inčnim felgama u boji tamnog kroma.

Ovi stilski elementi naglašavaju karakter robusnog i elegantnog kombija koji je proizveden u više oblika karoserije (XS, M i XL) kako bi zadovoljio potrebe savremenih porodica kao i poslovnih korisnika. SpaceTourer 4X4 Ë Concept je predstavljen u kompaktnoj i dinamičkoj izvedbi XS koja se fokusira na korisnost i multifunkcionalnost. Ima kratak međuosovinski razmak, stoga je izvedba XS vodeća u svom segmentu sa dužinom od samo 4,60 m i visinom od samo 1,90 m. Iako povišena, izvedba 4X4 by Dangel je još uvijek niža od dva metra, pa se s njom može pristupiti većini zatvorenih parkirališta.

Oznaka “Ë” koja je neodvojivo povezana s imenom i historijom marke se isto tako koristi kao grafički detalj koncepta SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Ova minimalistički dizajnirana oznaka metalno sive boje smještena je na zatamnjenom zadnjem ugaonom staklu. Na taj način naglašava veliku bočnu zastakljenu površinu i nagovještava veliki putnički prostor obliven prirodnom svjetlošću.

Kada otvorimo klizna bočna vrata, SpaceTourer 4X4 Ë Concept otkriva prostranu unutrašnjost u toplom ambijentu gdje je svaki element bio posebno dorađen. Izrada po mjeri vidljiva je prije svega na armaturnoj ploči i presvlakama, a za posebni naglasak pobrinuo se dvodijelni zastakljeni krov sa dva zastora. Plava, bijela i crvena boja se sa svojim grafičkim izgledom nadovezuju na kolekciju “Ë”. Dodaci u obliku raznih tekstilnih obruba po cijelom putničkom prostoru na prefinjen način slave francusko nasljeđe i donose novu estetiku.

U skladu sa programom Citroën Advanced Comfort®, koji je namijenjen dobrom osjećaju tijela i duha, sjedala vozila SpaceTourer 4X4 Ë Concept pružaju izuzetnu udobnost sjedenja i originalno unutrašnje uređenje. Izvedba XS u kojoj je prostora za do devet osoba ima posebnu konfiguraciju 2+2 sa dva pojedinačna klizno pomična zadnja sjedala sa naslonima za ruke. Koncept spaja udobnost, praktičnost i estetiku s jedinstvenim izgledom te kvalitetnom dvobojnom doradom.

Sjedala su izrađena od mekanih i toplih materijala. Gornji dio naslona i nasloni za glavu su tapecirani u bijeloj koži. Preostale dvije trećine sjedala su tapecirane sivim patinastom alcantarom koji stvara lijep vizualni kontrast.

U istom duhu “Feel Good” i u skladu sa sivom oblogom etuija za iPad “Ë”, koji je dostupan u kolekciji, je i armaturna ploča ispred suvozača ukrašena patinastom sivom bojom, mekanom na dodir. Na gornjem dijelu je reljefno izrađen logotip Ë koji upozorava na pripadnost konceptnog vozila kolekciji i dva remena od bijele kože. Remeni koji su prvi put korišteni u vozilu C4 Cactus nadovezuju se na putovanja i izradu kofera. Kao i sigurnosni pojasevi imaju obrube s finim detaljima crvene i plave boje, koje su karakteristične za kolekciju “Ë”.

Kao naglasak na eleganciji i prostranosti putničkog prostora na donjem dijelu i po cijeloj dužini armaturne ploče je dodana letvica u boji aluminija koja podsjeća na bluzu Ë i parku Ë, izrađena od tehničkog materijala u sjajnoj sivoj boji.

 

Prilagođen avanturi

Svojim robusnim izgledom i višim podvozjem (+60mm) u usporedbi sa serijskom izvedbom SpaceTourer 4X4 Ë Conceptn postaje društvo za intenzivan i nomadski život posvećen aktivnostima u slobodno vrijeme.

Proizveden je za neograničene avanture i opremljen dizelskim motorom BlueHDi 150 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i bez obzira na okolinu nudi terenske performanse i udobnu vožnju na najvišoj mogućoj razini. Za potrebe ove intenzivne upotrebe ima pogon na četiri točka koji se može isključiti. Ovu nadogradnju (koja je dostupna po narudžbi u mreži Citroën) pruža partner Automobiles Dangel, francuski specijalist za terenska vozila. Ovaj pogonski sistem koji pruža još više slobode nudi performanse opreme 4X4, a istovremeno osigurava ponašanje na cesti, performanse i sigurnost kojima se odlikuje SpaceTourer. Terenska funkcija pruža pogonsku snagu u uvjetima sa slabijim prianjanjem. Blokada pogona zadnje osovine, koja se uključi s okretljivim kotačićem na instrument tabli, omogućava spašavanje vozila iz posebno teških situacija. U ovoj konfiguraciji XS je nadogradnja 4X4 još efikasnija. Vozilu SpaceTourer nudi još bolju efikasnost na slabijoj podlozi.

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept idealan je za porodice i grupe prijatelja koji žele doživjeti turneju sa stilom i bez brige. Nudi visok položaj za vožnju, ugodan ambijent i optimalnu udobnost. Veoma koristan i udoban SpaceTourer ima olakšan pristup prtljažniku zahvaljujući zadnjem staklu koje se otvara, te lakši pristup sjedalima zahvaljujući kliznim bočnim vratima s hands-free upravljanjem. Ekskluzivna funkcija koja omogućava otvaranja i zatvaranje vrata s punim rukama i udobno sjedanje u Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Putnici imaju na raspolaganju 74 litara otvorenih mjesta za odlaganje (pretinac kod suvozača) i zatvorenih mjesta za odlaganje (pretinci u vratima) koji su maštovito raspoređeni po putničkom prostoru i dovoljno prostora u prtljažniku za prijevoz daske za snijeg, sportskih rekvizita za aktivnosti u slobodno vrijeme i ostalih predmeta iz kolekcije “Ë”. Kada je riječ o prostoru za prtljagu, Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept može u ovoj konfiguraciji sa 4 sjedala dostići do 2 m3.

 

Udobnost uz savremene tehnologije

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept se odlikuje raširenom mobilnošću i svim Citroënovim znanjem s aspekta udobnosti vožnje i praktičnosti, a istovremeno je opremljen i novim tehnologijama za dobar osjećaj vozača i njegovih saputnika. U skladu sa programom Citroën Advanced Comfort®, koji usmjerava stilistički i tehnološki dizajn, koncept ima brojnu opremu koja služi boljoj korisnosti i sigurnosti vozila.

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept olakšava život i nudi telematiku nove generacije koja obuhvata:

– povezan navigacijski sistem 3D CITROËN Connect Nav: sa upravljanjem s prepoznavanjem govora ili preko 7-inčnog ekrana na dodir,

– Mirror Screen: omogućava upotrebu aplikacija s pametnog telefona na 7-inčnom ekranu na dodir.

Za bezbrižnu vožnju u vidnom polju Citroën SpaceTourera 4X4 Ë Concept nalazi se:

– projekcijski prikazivač: koji se brine da vozač ne odvraća pogleda sa ceste, jer mu na prozirnom ekranu u njegovom vidnom polju prikazuje sve bitne informacije za vožnju,

– Top Rear Vision: omogućava kameri na zadnjem dijelu vozila da šalje ekranu na dodir sliku područja iza vozila u širini 180°, kao što je vidljivo od gore,

– sistem nadzora mrtvog ugla: vozača upozorava na prisutnost vozila u mrtvom uglu.

Za još udobniju i sigurniju vožnju za volanom vozila Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept također su na raspolaganju:

– limitator brzine vozila, očitavanje prometnih znakova i preporuka o ograničenoj brzini: vozaču u svakom trenutku nudi informaciju o trenutno važećem ograničenju brzine s mogućnošću da ograničenje podesi svom tempomatu ili limitatoru brzine,

– automatsko preklapanje između dugih i kratkih svjetala: noću brine o preklapanju između dugih i kratkih svjetala u zavisnosti od prometa,

– upozorenje o nenamjernoj promjeni prometne trake koje vozača upozori kada vozilo prijeđe preko podne crte bez uključenih pokazivača smjera.

Ostale tehnologije za sigurnost:

– Active Safety Brake: brine za smanjenje tjelesnih povreda putnika, jer koči umjesto vozača,

– upozorenje na opasnost od sudara: obavještava vozača o nadolazećoj opasnosti od sudara kako bi blagovremeno reagirao,

– aktivni tempomat: omogućava vozaču da vozilu prepusti prilagođavanje brzine uzimajući u obzir brzinu vozila koje vozi ispred njega.

 

NV

Na vrh