Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ambasadoricu NR Kine Chen Bo

9. Jan 2017. | 21:57 | NV
Izetbegović kineska amb. 1

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović upoznao je gošću s dinamikom odnosa u regiji i unutar Bosne i Hercegovine, posebno istakavši problem protivustavnih i antidejtonskih aktivnosti pojedinih aktera u Bosni i Hercegovini, te fenomen dodjele entitetskih odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, naglasivši da povratak na retoriku sukoba iz prošlosti predstavlja zabrinjavajući trend.

Ambasadorica NR Kine Chen Bo je upoznala člana Predsjedništva  Izetbegovića s napretkom u pripremama projekta izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, čija realizacija počinje ovog ljeta. Bo je istakla da NR Kina pridaje veliki značaj ovom projektu izrazivši nadu da će odluke Vlade F BiH i Parlamenta F BiH omogućiti da se projekat odvija na vrijeme i uspješno.

Bilo je riječi i o toku priprema za realizaciju projekta TE Banovići, koji je u završnoj fazi pregovora o kreditiranju.  Sagovornici su se složili da su ovi projekti temelj za još snažniju  saradnju na realizaciji infrastukturnih projekata u budućnosti. Ambasadorica Bo je istakla da ekonomska saradnja dvije države ima pozitivnu tendenciju.

 

NV

Na vrh