Članovi Kolegija predstavničkog doma PS BiH sastali se sa predsjednikom i premijerom Slovenije

29. Nov 2016. | 18:01 | NV
291116 del pd psbih - predsjednik slovenije

Drugog dana službene posjete Republici Sloveniji, predsjedavajaći Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić i zamjenici predsjedavajućeg Borjana Krišto i Šefik Džaferović, razgovarali su na odvojenim sastancima sa predsjednikom Borutom Pahorom i premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

Predsjednik Pahor istakao je da Slovenija snažno podržava mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i smatra da cijeli region Zapadnog Balkana treba da postane dio Evropske unije. Zbog toga Slovenija pruža snažnu potporu i putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama. On je dodao da su primjetni napredak i reforme koje se u skladu sa dogovorenom reformskom agendom sprovode u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka članova Kolegija sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom govorilo se o migrantskoj krizi, položaju i pravima državljana BiH koji žive i rade u Sloveniji, neophodnom usvajanju evropskih standarda te izazovima sa kojima se suočava Evropska unija nakon Brexita. Članovi Kolegijuma izrazili su uvjerenje da će u narednom periodu doći do unapređenja privredne i ekonomske saradnje između dvije zemlje, što bi doprinjelo bržem ekonomskom razvoju. Također, iznijeli su i očekivanje da će Slovenija i dalje pružati podršku Bosni i Hercegovini u procesu njenog priključenja punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

 

NV

Na vrh