Članovi Predstavičkog doma sa zamjenikom mađarskog premijera

16. Nov 2016. | 17:41 | NV
161116 kolegij pd - zamjenik premijera madarske

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić i zamjenici predsjedavajućeg Šefik Džaferović i Borjana Krišto danas su u Budimpešti razgovarali sa zamjenikom mađarskog premijera Zsoltanom Semjenom.

Zajednički je konstatovano da su odnosi između dvije zemlje dobri i da nema otvorenih pitanja, a na sastanku se govorilo o mogućnostima daljeg unapređenja privredne, kulturne i ekonomske saradnja. Mađarska je među deset najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, godišnja trgovinska razmjena iznosi oko 600 000 000 maraka, a produbljivanjem saradnje u sektoru poljoprivrede i drugim oblastima mogao bi povećati obim izvoza iz Bosne i Hercegovine i pokrivenost uvoza koja trenutno iznosi oko 45%.

Zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen istakao je da, uprkos brojnim unutrašnjim problemima, Evropska unija mora nastaviti proces integracija i primiti u punopravno članstvo zemlje zapadnog Balkana. Mađarska i ostale države članice Višegradske grupe u tom procesu pružiće, kako je rekao, snažnu podršku Bosni i Hercegovini.

Na kraju dvodnevne posjete Mađarskoj Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarala je i sa gradonačelnikom grada Szekszarda na jugu Mađarske.

 

NV

Na vrh