Članovi zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sastali se sa kolegama iz Irana

10. Mar 2017. | 08:49 | NV
090317 zkos - del komisije skups irana

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH predvođeni predsjedavajućim ovog zajedničkog radnog tijela oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sifetom Podžićem, sastali su se jučer u Sarajevu sa predstavnicima Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Islamske savjetodavne skupštine Irana, predvođenim NJ.E. Alaodinom Boroujerdiom.

Na sastanku, kojem su osim predsjedavajućeg Podžića prisustvovali i članovi Zejdničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Bariša Čolak, Šemsudin Mehmedović, Mario Karamatić i Hanka Vajzović, razmijenjena su iskustva o ustroju, organizaciji i osnovnim funkcijama radnih tijelima parlamenata dvije zemlje koja se bave pitanjima iz domena odbrane i sigurnosti.

Predsjedavajući Podžić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da između dvije prijateljske zemlje, kakve su Bosna i Hercegovine i Islamska Republika Iran, ne postoje otvorena pitanja, te naglasio neophodnost daljeg unapređenja razmjene međusobne parlamentarne saradnje. Podžić je istaknuo da Bosna i Hercegovina pozdravlja odluku Međunarodne agencije za nuklearnu energiju IAEA, kojom su u januaru 2016. ukinute sankcije Islamskoj Republici Iran, ocijenivši da će njihovo ukidanje dodatno stabilizirati stanje u zemljama Evrope i svijeta.

Podžić je zaključio da u Bosni i Hercegovini postoji opći koncenzus svih političkih struktura kada je u pitanju njen put na EU integracijama.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Bariša Čolak zahvalio se predstavnicima iranskog parlamenta na posjeti Bosni i Hercegovini i izrazio želju da se saradnja između dvije države u predstojećem periodu još više učvrsti, naročito na polju ekonomije i sigurnosti.

NJ.E. Alaodin Boroujerdi se zahvalio članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH te napomenuo da Islamska Republika Iran i Bosna i Hercegovina imaju aktivnu bilateralnu saradnju već 25 godina. On je naglasio da je Iran u najtežim trenucima za našu zemlju, krajem devedesetih godina prošlog vijeka, pokušao da pomogne narodima Bosne i Hercegovine, te istaknuo da se politika ove zemlje ka BiH temelji na podršci njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te podršci suživotu svih naroda koji žive u njoj.

Tokom sastanka sagovornici su diskutirali i o učešću građana drugih država u sastavima paravojnih jedinica ekstremističkih grupa ISIL-a, osuđujući odlazak tih lica na ratište drugih država i njihovo učešće u okviru ovim radikalnim skupinama.

 

NV

Na vrh