CNN: Trump okreće američku vanjsku politiku naglavačke

13. Dec 2016. | 21:58 | NV
CNN

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump još nije ni postao predsjednik, a već “okreće naglavačke” vanjsku politiku SAD po pitanju dvije zemlje koje predstavljaju najveći izazov američkoj moći – Kine i Rusije, ocjenjuje danas CNN.

Za razliku od administracije svog prethodnika Baracka Obame, Trump se približava Moskvi a podiže tenzije sa Kinom, navodi američka televizija.

“Za samo pet nedelja, novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je svijetu pokazao ono što su Amerikanci već dobro znali – da je nepredvidljiv, da ne igra po uobičajenim pravilima i da će imati kurs koji karakteriše individualizam”, podsjeća americka televizija.

To, kako ocjenjuje CNN, nigdje nije tako očigledno kao u razvoju politike prema Rusiji i Kini koja se pomalja iz usputnih komentara i twittova novoizabranog predsjednika kao i iz potencijalno kontroverznog izbora svog državnog sekretara.

CNN podsjeća da je Obamin tim nakon prvobitnog pokušaja da resetuje odnose sa Rusijom postepeno zauzeo neprijateljski stav prema Kremlju kada je Putin ponovo postao predsjednik a naročito poslije pripajanja Krima 2014. godine.

Nasuprot tome, Obama je pokušao da njeguje delikatni odnos sa Kinom sa što manje konfrontacija, koristeći protokolarne formulacije kakve postoje već 40 godina.

Ta politika je, kako dodaje američka televizija, stavljena na probu sve otvorenijim nastojanjem predsjednika Kine da se nametne na međunarodnom planu i pretenzijama u Južnom Kineskom moru ali je za rezultat imala i u sporazumu o klimatskim promjenama sklopljenom u Parizu.

Međutim, Trump je namjerno zaoštrio odnose sa Kinom, dovodeći u pitanje čvrste principe koji su vodili odnose SAD sa Pekingom, a izgelda je spreman i da koristi politiku “jedne Kine” kao polugu, ocjenjuje CNN.

“I dok podiže tenzije sa Kinom Trump pokazuje sve znake približavanja američke vanjske politike Moskvi”, navodi američka televizija.

On je, podsjeća CNN, danas za državnog sekretara imenovao direktora Exxon mobila Rexa Tillersona koji Putina smatra za prijatelja, a govorio je i o tome da ce sarađivati sa Rusijom u Siriji i zajednički se boriti protiv takozvane Islamske države bez obizra što je Moskva saveznik Bashara al Assada koga Obamina administracija smatra ratnim zločincem.

 

NV / Tanjug

Na vrh