Corbyn: Vrijeme je za razgovore sa Saudijskom Arabijom o finansiranju i podsticanju ekstremističke ideologije

5. Jun 2017. | 08:00 | NV
Jeremy Corbyn, the leader of Britain's opposition Labour Party, arrives to deliver a speech in Carlisle, England, Britain June 4, 2017.  REUTERS/Andrew Yates

Nakon što se desio još jedan teroristički napad u Londonu u kome je ubijeno sedam osoba i 48 ranjeno, a za kojeg je odgovornost preuzeo ISIL, oglasio se i vođa britanskih Laburista Jeremy Corbyn, koji je poručio da je vrijeme da se sa Saudijskom Arabijom počne razgovarati o finansiranju i podsticanju ekstremističke ideologije, prenosi BBC.

“Da, trebaju nam ozbiljni razgovori sa Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama o njihovom finansiranju i podsticanju ekstremističke ideologije”, rekao je Corbyn i dodao da aktuelna vlast sa premijerkom Theresom May “suzbija” izvještaje o finansiranju ekstremističkih grupa iz vana, prenosi Reuters.

“Moramo biti ozbiljni u presjecanju sredstava za finansiranje ovih terorističkih mreža, uključujući ISIL ovdje i na Bliskom istoku”, rekao je Corbyn.

Australski abc.net.au prenosi riječi Inderjeeta Parmara, profesora na City University of London, da je ovo prvi put da se u Velikoj Britaniji teroristički napadi povezuju sa vanjskom politikom države.

“To očito pokazuje veliku osjetljivost materijala o nekim silama na Bliskom istoku, kojima Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države prodaju oružje već dugo vremena, koji su pokazali da podržavaju snage koje stoje iza terorističkih napada i u ovoj zemlji”, kaže profesor Parmar.

 

NV / foto Reuters

Na vrh